SUZAH

O Savezu

Savez udruga za autizam Hrvatske (skraćeno SUZAH) je nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija koja djeluje s ciljem promicanja statusa i kvalitete življenja te pružanja pomoći osobama s autističnim poremećajem i pružanja podrške osobama koje su s njima povezane: srodstvom, življenjem ili profesionalnom aktivnosti.

SUZAH djeluje kao savez udruga koje djeluju u području autizma te su s teritorija cijele Hrvatske.

SUZAH je demokratski ustrojena, reprezentativna i inkluzivna te kao takva prepoznata u RH i međunarodno – članica IAAE (International Association Autism-Europe) od 1992., te WAO (World Autism Organisation) od 1999. godine.

Misija SUZAH-a jest informiranje, savjetovanje, edukacija, pružanje podrške obiteljima osoba s autizmom te zastupanje potreba djece, mladih i odraslih osoba s autizmom, kako na razini države tako zajedno sa udrugama članicama tako i na razinama lokalnih zajednica.

Predsjednica SUZAH-a je gospođa Lidija Penko, izabrana po treći put na Izbornoj skupštini Saveza udruga za autizam Hrvatske 26.02.2022. godine na mandat od 4 godine.

Povijest organizacija

Grupa roditelja (sedmero obitelji) 24.02.1979. osniva prvo udruženje vezano za autizam – Društvo za pomoć autističnoj djeci i mladeži i traži sustavno rješenje za zbrinjavanje svoje djece.

Sabor RH odobrava prva financijska sredstva te već 1981. u Zagrebu počinje nastava u jednoj novoj osnovnoj školi s rehabilitacijskim programom osnovno školskog i adolescentskog uzrasta osoba s autizmom.

Godine 1983. u Zagrebu se otvara i prvi Centar za autizam u Hrvatskoj s dva nastavno-odgojna odjela za dijagnostiku, zdravstvenu pomoć i prijem u slučaju kriznog stanja autista. Formirani Centar ubrzo je popunio raspoložive kapacitete, te je započelo osnivanje podružnica u drugim gradovima.

Izvanrednim zalaganjem Lidije Penko (danas: predsjednica SUZAH-a), majke autistične djevojke, osnovana je 1996. godine Udruga za autizam u Rijeci (gdje je također predsjednica), a uskoro i ustanova za skrb djece i adolescenata. Također, 1997. godine, zalaganjem Petra Martinića, osnovana je u Splitu najprije udruga, a zatim i ustanova za djecu i adolescente.

Nakon osnivanja udruga za autizam u Rijeci, Splitu i Novoj Gradiški, osjetila se potreba za stvaranjem udruge koja će ih povezivati i predstavljati na nacionalnoj razini. Stoga Društvo od 2.7.1998. službeno djeluje pod nazivom UZAH – Udruga za autizam Hrvatske, a 2014. godine mijenja naziv u SUZAH – Savez udruga za autizam Hrvatske.

Statutom definirani cilj SUZAH-a jest promicanje statusa i kvalitete življenja te pružanje pomoći osobama s autističnim poremećajem i pružanje podrške osobama koje su s njima povezane: srodstvom, življenjem ili profesionalnom aktivnosti.

Uslijedilo je i otvaranje i stvaranje novih udruga članica. Nažalost, osnivanje udruga za autizam, nije pratio i razvoj skrbi potpomognutog od Vlade RH (posljedice rata 1991. do 1995.; globalna ekonomska kriza 2008.). Ipak, SUZAH (tada UZAH), nastojala je kroz cijelo vrijeme svog postojanja, kao i udruge članice, unaprijediti sustav skrbi za osobe s autizmom.

SUZAH je član IAAE (International Association Autism-Europe) od 1992., te WAO (World Autism Organisation) od 1999. godine. Od svog početka do danas izdaje bilten „Autizam“, a izdala je i nekoliko zbornika i knjiga o autizmu.