Sudjelovali smo na međunarodnoj konferenciji o autizmu u Tirani

Naš edukacijski rehabilitator i voditelj programa Tomislav Cvrtnjak imao je priliku sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o autizmu „7th Balkan International Autism Conference“ koja se održala 10. i 11. studenog 2023. u Tirani, glavnom gradu Albanije. Konferencija je održana na Medicinskom fakultetu u Tirani, a organizirana je uz podršku Svjetske organizacije za autizam (World Autism Organisation).

Tijekom dvodnevnog događaja održano je ukupno 15 predavanja, simultano na albanskom i engleskom jeziku. Predavači su bili stručnjaci iz različitih disciplina, uključujući psihologe, logopede, nutricioniste, liječnike različitih specijalizacija i istraživače u području autizma.

Utisci koje je konferencija ostavila na našeg edukacijskog rehabilitatora bili su pomiješani.

Sudjelovanje na konferenciji pružilo je priliku za komunikaciju i povezivanje sa stručnjacima koji se bave sličnim temama kao naša organizacija. Kroz godine smo uspostavili vrijedne kontakte s organizacijama diljem Europe i šire. To nam je omogućilo razmjenu znanja i iskustava, sudjelovanje u zajedničkim projektima te stvaranje veza s pojedincima koji dijele slične ciljeve. Smatramo da je međunarodna suradnja ključna za unapređenje kvalitete podrške koju pružamo, predstavljajući jedan od najvažnijih alata u našem djelovanju.

Najveća mana konferencije bila je u sadržaju predavanja koji je, prema dojmovima našeg edukacijskog rehabilitatora, bio razočaravajući. Većina predavanja bazirala se na medicinskom pristupu autizma, preporučujući “tretmane za autizam” koji se prema svjetskim smjernicama i preporukama smatraju znanstveno neutemeljenima, pa čak i potencijalno štetnima ako za njih ne postoje valjane medicinske indikacije (npr. hiperbarična terapija kisikom, kelacijska terapija, različite prehrambene intervencije i dijete, suplementacija vitaminima, mineralima i dodacima prehrani).

U gotovo svim predavanjima autizam je predstavljen kao poremećaj koji zahtijeva hitno ispravljanje i liječenje. Veliki naglasak je stavljen na restriktivne i korektivne metode modifikacije ponašanja djeteta, s isticanjem ideje “preuzimanja kontrole nad djetetom i situacijom”, što nije optimalan pristup ni za jedno dijete pa ni autistično. Takav pristup ne uzima u obzir individualne potrebe i specifičnosti svakog djeteta te dugoročno može imati negativne posljedice za mentalno zdravlje djeteta. Zato se prema svjetskim preporukama ističe važnost prilagođenog i individualiziranog pristupa svakom djetetu, naglašavajući da je svako dijete jedinstveno i zahtijeva personaliziran pristup koji uvažava njegove sposobnosti, interese i način komunikacije.

Ostala predavanja su se bavila temama iz područja genetike i neurobiologije, što je korisno za bolje razumijevanje nekih pozadinskih aspekata autizma, ali ne doprinosi kvaliteti podrške koju možemo pružiti autističnoj djeci, mladim i odraslim osobama te njihovim obiteljima.

Ovo pokazuje koliko je hrvatska stručna i znanstvena zajednica naprednija u shvaćanju autizma i usklađenija sa svjetskim smjernicama, iako postoje područja gdje treba raditi na unapređenju, učeći iz iskustava razvijenijih zemalja s uređenijim sustavima skrbi i podrške za autistične osobe.

Leave a comment