Održana edukacija u V. gimnaziji u Zagrebu

Tomislav Cvrtnjak, edukacijski rehabilitator i voditelj trogodišnjeg programa „Mama i tata – znaju i mogu“ održao je 8. prosinca 2023. edukaciju za nastavnice i stručne suradnice u V. gimnaziji u Zagrebu na temu „Podrška autističnim učenicima u srednjoj školi“. Fokus edukacije bio je na specifičnostima funkcioniranja autističnih adolescenata te kako to može utjecati na procese učenja i izvršavanje akademskih obaveza. Tijekom edukacije, predstavljene su različite strategije prilagodbe okoline, postupaka podučavanja te vrednovanja i provjere znanja s ciljem omogućavanja školovanja autističnih učenika u uvjetima barem približno jednakim za sve učenike. Kroz praktične primjere, sudionici su stekli uvid u metode koje mogu primijeniti u svakodnevnom radu kako bi stvorili poticajno okruženje za učenje za sve učenike.

Nakon edukacije je održana diskusija u kojoj su nastavnici iznosili svoje nedoumice te dijelili iskustva iz situacija koje su im bile izazovne, za što su im ponuđeni konkretni savjeti i smjernice kako prevladati prepreke te pružiti podršku autističnim učenicima.

Ovo iskustvo bilo je vrlo pozitivno, a održavanje edukacije za ovaj školski kolektiv predstavljalo nam je izuzetno zadovoljstvo. Kod svih je sudionika edukacije primjetan visok angažman i iskrena želja za učenjem o različitim potrebama učenika u njihovoj školi. Nadamo se da će se suradnja nastaviti. Također vjerujemo da bi slične inicijative mogle pronaći svoje mjesto i u drugim školama. Naša organizacija je otvorena za suradnju i pružanje podrške gdje god je potrebno.

Leave a comment