Održano predavanje za buduće edukacijske rehabilitatore

Tomislav Cvrtnjak, edukacijski rehabilitator i voditelj programa “Mama i tata – znaju i mogu”, već treću godinu zaredom drži predavanja za studente edukacijske rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Ovogodišnje gostujuće predavanje održano je 24. listopada 2023. u okviru kolegija “Zapošljavanje osoba s invaliditetom” u III. semestru diplomskog studija edukacijske rehabilitacije.

Fokus predavanja usmjeren je na temu zapošljavanja autističnih osoba, s ciljem da se studentima pruži dublje razumijevanje specifičnosti u funkcioniranju odraslih autističnih pojedinaca i istakne važnost zapošljavanja i rada za njihovu dobrobit i kvalitetu života. Studentima su također predstavljene moguće strategije i prilagodbe kojima možemo olakšati zapošljavanje autističnih osoba te im pomoći u održavanju zaposlenja. Ovo predavanje nije bilo samo teorijsko, već praktično usmjereno na poticanje budućih edukacijskih rehabilitatora na prepoznavanje važnosti inkluzivnog i individualiziranog pristupa zapošljavanju, kako bismo zajedno doprinijeli poboljšanju društvene percepcije i podrške autističnim osobama u zajednici. U predavanju su posebno naglašeni izazovi s kojima se autistične osobe suočavaju u procesu zapošljavanja, osvještavajući studente o stvarnosti poražavajućih ishoda u ovom području i potičući ih na promišljanje o konkretnim rješenjima i podršci koju oni kao budući stručnjaci mogu pružiti.

U dogovoru s voditeljicom i izvoditeljicom kolegija prof. dr. sc. Leliom Kiš-Glavaš dogovoreno je da će se još jedno predavanje održati u veljači sljedeće godine, za studente izvanrednog diplomskog studija edukacijske rehabilitacije.

Leave a comment