Analiza članstva 2023

Drugu polovicu 2023. godine tim SUZAH-a je uvelike iskoristio kako bi ispitao kapacitete svojih 12 udruga članica te posjetio i upoznao još dvije udruge koje su do kraja 2023. godine ušle u punopravno članstvo Saveza, povećavajući broj članica SUZAH-a na 14.

U svrhu procjene kapaciteta udruga članica stvorena je posebna metodologija od strane SUZAH-a, s obzirom da metodologije i materijali dostupni u javnoj domeni nisu bili adekvatni za procjenu specifičnosti udruga koje djeluju u RH u području autizma.
Osim procjene i okvirne podijele udruga članica po njihovim kapacitetima ovaj dokument kreirati će i okvir podrške i suradnje s udrugama u narednom razdoblju.
Kroz ovaj dokument SUZAH definira nekoliko alata koje će razvijati u 2024. Godini s ciljem bolje suradnje s udrugama članicama, jačanjem podrške i jačanjem kapaciteta kako SUZAH-a tako i udruga članica diljem Hrvatske.

 

Analiza:

http://www.autizam-suzah.hr/wp-content/uploads/2024/01/Analiza-clanstva-SUZAH-a-2023-final-cover.pdf

 

Istraživanje o organizacijama za autizam u Hrvatskoj pruža uvid u izuzetnu raznolikost i angažman tih udruga diljem zemlje. Udruge kao što su “Pogled” u Nedelišću, riječka udruga za skrb autističnih osoba”, “Udruga za autizam Zagreb” i “Zvončić” u Karlovcu čine temeljnu podršku osobama s autizmom i njihovim obiteljima. Proučavanje aktivnosti udruga u procesu tranzicije, poput Udruge Spectrum u Donjem Miholjcu i Udruge za autizam Osijek, ističe važnost prilagodbe i neprekidnog razvoja.

Udruga Plavi Cvijet u Slavonskom Brodu odiše entuzijazmom i željom za unapređenjem, dok organizacije u fazi razvoja, poput Udruge za autizam Zadar i Udruge Naša dica iz Kaštela, pokazuju inovativnost i spremnost za proširenje svojih programa.

Analiza Saveza za autizam Hrvatske naglašava ključnu ulogu suradnje, razmjene znanja i podrške unutar zajednice. Fokus na kontinuiranom razvoju kapaciteta udruga od presudne je važnosti za pružanje visokokvalitetne podrške osobama s autizmom i njihovim obiteljima diljem Hrvatske.
Ovo istraživanje ne samo da identificira trenutačne potrebe osoba s autizmom, već i ističe ključnu važnost stvaranja inkluzivnijeg društvenog okruženja. Daljnja podrška, resursi i angažman od suštinske su važnosti za postizanje veće svijesti, obrazovanja i integracije u društvo. Nastavak napora organizacija za autizam u Hrvatskoj bit će presudan za stvaranje okoline koja će pružiti podršku i razumijevanje osobama s autizmom, jačajući njihovu ulogu unutar društva.

Osim toga, ovo istraživanje ističe potrebu za kontinuiranim promicanjem osviještenosti o autizmu u široj zajednici. Edukacija javnosti, inkluzivni programi i podrška obiteljima ključni su faktori u stvaranju prihvaćajućeg okruženja za osobe s autizmom. Integracija i prilagodba okoline kako bi se osiguralo da osobe s autizmom imaju jednak pristup svim aspektima života predstavljaju ključne ciljeve koje udruge za autizam u Hrvatskoj nastoje postići.

Leave a comment