Protokol za prijem i zdravstvenu obradu osoba s autizmom

Na proljeće 2021. godine SUZAH je u suradnji s Udrugom za autizam Zagreb krenuo u zagovarački projekt stvaranja protokola za prijem i zdravstvenu obradu osoba s autizmom. Ovaj projekt nastao je iz prepoznavanja činjenice da osobe s autizmom imaju specifične komunikacijske potrebe te da neinformiranost medicinskog osoblja može dovesti do neželjenih situaciju u kojima se ne može napraviti potrebna medicinska obrada. Uz to, iskustva roditelja djece/osoba s autizmom i samih autističnih osoba diljem Hrvatske ukazuju na niz situacija u kojima su medicinski pregledi stvarali izniman stres za sve uključene, kako obitelji i same osobe s autizmom tako i za medicinsko osoblje. Slijedom ovih saznanja SUZAH je iskoristio svoju međunarodnu mrežu partnera te kroz 2021. godinu razvio, u suradnji s Udrugom za autizam Zagreb, informativni plakat s nekim osnovnim specifičnostima komunikacije s osobama s autizmom te nekim osnovnim prilagodbama i koracima koji se mogu napraviti kako bi se olakšali medicinski pregledi. Prilagođen je, preveden i nadopunjen plakat organizacije Autismo Burgos iz Španjolske.

Zagovarački proces je počeo kroz obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2021. godine, nastavljen sastankom u Ministarstvu zdravstva 2 tjedna nakon obilježavanja ovog datuma te je vođen do kraja 2022. godine kroz požurnice prema Ministarstvu, održavanje edukacije na KBC Rebro te neformalnom komunikacijom s predstavnicima resornog Ministarstva.

Značajni korak postignut je početkom 2023. godine kada je Ministarstvo zdravstva poslalo dopis svim pružateljima zdravstvene zaštite na primarnoj razini. Dopis i plakat možete vidjeti na linku u nastavku.

dopis protokol

Upute za postupanje PSA medicinske ustanove

Nadamo se da je ovo samo početak bliske suradnje s Ministarstvom zdravstva oko teme edukacije djelatnika u zdravstvenom sustavu. Izuzetno je bitno da se znanje i informacije prošire i na više od samo plakata i dopisa već da se napravi jasan sustav edukacije i kompetencija s ciljem što kvalitetnije zdravstvene usluge za osobe s autizmom.

Leave a comment