Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U organizaciji Udruge za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam Hrvatske, i ove godine je, s kašnjenjem od tjedan dana zbog loših vremenskih uvjeta, obilježen 2. travnja – Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Na ovogodišnjem obilježavanju su organizatori pripremili program aktivnosti pod motom „NAŠ AUTIZAM JE STANJE – SUSTAV JE BOLESTAN“.

Kako je objasnio Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam Zagreb, ovom akcijom se nastoji dodatno pružiti uvid u svakodnevni život djece i odraslih koji se suočavaju s poremećajem iz spektra autizma, a Vladi Republike Hrvatske će organizatori predati ispunjena svjedočanstva svojih članova koji su osobno iskusili nedostatke i probleme unutar zdravstvenog i socijalnog sustava. „Sustav se, za razliku od djece i ljudi s poremećajem iz spektra autizma, može liječiti jer na njega možemo utjecati“, izjavio je Ružić.

Na događanju kod Malog jezera ŠRC Jarun posjetitelje čeka niz edukativnih i zabavnih aktivnosti među kojima je i igre s tzv. bumper loptama. Lopte simboliziraju zatvorenost osoba s ovim poremećajem u zaseban svijet, njihovu izoliranost, ali i pokušaje da sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima koje su im u većini slučajeva nedostupne i iznimno uznemirujuće. Cilj je široj javnosti pokazati kako izgleda svakodnevno kretanje kroz život osoba s poremećajem iz spektra autizma. Ovogodišnjoj manifestaciji na Jarunu pridružio se i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, ujedno i pokrovitelj manifestacije, Luka Korlaet.

„Grad Zagreb već dugi niz godina podržava obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu kao i mnoge druge projekte i inicijative koje za cilj imaju pomoći osobama s autizmom i njihovim obiteljima. Gradska administracija će i nadalje nastaviti s poticanjem i podrškom takvih inicijativa s ciljem senzibilizacije društva na njihove potrebe“, poručio je zamjenik gradonačelnika.

Leave a comment