Osuda izjave Bože Petrova

Savez udruga za autizam Hrvatske ovim putem javno osuđuje izjavu saborskog zastupnika Bože Petrova, koja glasi:

“Čujte, ja mislim da se oni mogu pokušati igrati nakon što skupimo stotine tisuća potpisa, ali baš me zanima tko će biti toliki autist politički da se igra s ljudima. ”

Ova izjava, obavljane na potralu 24sata.hr dana 29.11. tužan je podsjetnik kako hrvatska javnost još uvijek, unatoč redovitim u upornim reakcijama naše organizacije, ali i velikog broja srodnih organizacija civilnog društva, još uvijek ne može uvažiti jednostavnu uputu – da autizam nije i ne smije biti uvreda i sredstvo za političke obračune.

Uz to, tužno je da smo svjedoci kako zadnjih nekoliko ovakvih izjava dolazi od strane javnih osoba koje su liječnici, oni koji bi trebali biti u prvim redovima borbe za ranjive te one koji su stigmatizirani.

U konačnici, tužno je i da je takva izjava došla od strane gospodina Petrova koji je u svojem političkom angažmanu pokazao da želi biti prepoznat kao saveznik osoba s autizmom i njihovih obitelji te netko tko želi koristiti platformu Sabora i svoje stranke za jačanje pozicije osoba s autizmom u RH.

 

Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske

Leave a comment