Radni posjet Dalmaciji

Dana 21. i 22. rujna održani su sastanci s predstavnicima udruga članica, Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „Naša dica“ iz Kaštela Novog i Udrugom za autizam u Zadru.
Odlazak u udrugu u Kaštel Novom iskoristili smo i za obilazak Centra za autizam Split s kojim smo kroz godine imali slabu komunikaciju pa smo sastanak s ravnateljicom Centra uvidjeli kao priliku za otvaranje nekih novih puteva komunikacije i jačanje međusobne suradnje. 21. rujna 2023. održan je sastanak s ravnateljicom Centra u kojem smo prošli slične teme kao i u CZA Osijek, što je još jednom potvrdilo važnost rješavanja pitanja transformacije centara za autizam, koji iskorištavaju sve svoje kapacitete kako bi odgovorili na potrebe jedne rastuće populacije, a pritom se susreću s nizom izazova, primarno vezano za kadrovske, prostorne i financijske uvjete.

Isti dan, 21. rujna 2023. održali smo sastanak i u Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama „Naša dica“ iz Kaštela Novog. S obzirom da je Udruga smještena u malom mjestu, kadrovska, prostorna i financijska situacija udruge je stabilna. Imaju 6 zaposlenih osoba, uključujući 2 edukacijska rehabilitatora, radnog terapeuta i fizioterapeuta te projektno zapošljavaju 30 asistenata u vrtiću i pomoćnika u nastavi. Osim toga osiguravaju psihosocijalnu podršku i boravak, razne edukacije i radionice za autističnu djecu i njihove obitelji. To im djelomično omogućuje i dobra suradnja s Gradom Kaštelom, koji im je osigurao besplatni prostor, obnovu i financijska sredstva za zapošljavanje administratora, što je i opravdano s obzirom da pokrivaju svih 7 kaštela i dio područja Grada Splita. Nije nas začudilo da su tijekom sastanka identificirane iste teme kao i u udrugama s područja Slavonije, a to su nedostatak skrbi za odrasle osobe i nedostatak stručnjaka.

Drugi dan, 22. rujna 2023. održali smo sastanak s predstavnicama Udruge za autizam Zadar. Velika novost je da je Udruga dobili novi prostor koji se trenutno oprema. Prije su imali prostor od 30 kvadrata, u zgradi bivše vojarne Banina u kojem su dijelili sanitarne čvorove s drugim udrugama. Iako se Udruga može pohvaliti sa pozamašnim brojem članova, koji se bliži broju od 300 članova, najveći dio posla odrađuje nekoliko aktivnih roditelja.

Kroz suradnju s lokalnim partnerima i uz financijsku podršku Grada Zadra i Zadarske županije organiziraju različite radionice i aktivnosti za djecu i roditelje, educiraju zdravstvene djelatnike, organiziraju humanitarne akcije i podržavaju različite građanske inicijative. Kroz suradnju s lokalnom zajednicom također ostvaruju usluge u zajednici za svoje članove, uključujući jahanje i streličarstvo. Ovakvoj suradnji zasigurno doprinosi jaka prisutnost u medijima i dobra vidljivost na društvenim mrežama. Veliki su korak napravili lobiranjem u području stomatološke skrbi za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom u zadarskoj bolnici, a sada lobiranje nastavljaju i u području pedijatrije i drugih zdravstvenih usluga. Uz to su krenuli s osiguravanjem usluga asistenata u vrtiću i pomoćnika u nastavi. Osim o nizu vrlo kvalitetnih aktivnosti koje Udruga provodi, kroz sastanak smo saznali i o aktivnostima koje su im tek u planu. Predstavnice Udruge su dobro informirane o području, prate aktualne natječaje i promjene u zakonskim regulativama.

Iz svega što smo čuli na sastanku, Udrugu za autizam Zadar vidimo kao jednog od najznačajnijih partnera za predstojeći period, ali i potencijalnog partnera za druge udruge članice. Iz tog razloga nastojati ćemo i dalje podržavati njihove inicijative i pomoći im kao posrednik u ostvarivanju komunikacije s važnim akterima koji bi im mogli biti od pomoći u ostvarivanju njihovih planova.

Leave a comment