Posjet Edukacijsko – rehabilitacijskom centru Sv. Josip Radnik u Hercegovini

Dana 03. kolovoza Nikola Tadić, programski koordinator SUZAH-a posjetio je Edukacijsko – rehabilitacijski centar Sveti Josip Radnik u Čitluku u Bosni i Hercegovini. Ravnateljica Brekalo prenijela je svoja iskustva razvoja i otvaranja centra, trenutnih kapaciteta te budućih planova i modela rada.

Edukacijsko-rehabilitacijski centar Sveti Josip Radnik, predstavlja izuzetno važan resurs za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji u ovom dijelu BiH, te mu gravitira i određen broj djece iz susjednog dijela Hrvatske. Ova ustanova djeluje kao dnevni centar za rehabilitaciju i edukaciju, pružajući stručnu podršku i poticajno okruženje za razvoj djece s teškoćama u razvoju.
Centar se ističe suvremenom opremom i prostorima prilagođenim različitim potrebama djece. Kabineti za logopeda, edukacijskog rehabilitatora, fizioterapeuta te psihologa i socijalnog radnika omogućuju pristup raznovrsnim terapijama i podršci. Fokus je na individualnim i grupnim aktivnostima koje su prilagođene svakom djetetu, s naglaskom na razvijanju djetetovih potencijala i jačanju njihovih vještina.

Uz terapijske kabinete, centar također sadrži različite prostore kao što su radionice, dnevni boravak, blagovaonica te knjižnica. Dvorište i senzorni park omogućuju djeci da se igraju i razvijaju svoje osjetilne sposobnosti na interaktivan način. Ovakva multidisciplinarna pristupačna okruženja pružaju djetetu mogućnost da raste i razvija se u optimalnim uvjetima.

Veliku ulogu u uspostavljanju i opremanju centra ima lokalna zajednica. Općina Čitluk, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Hercegovačko-neretvanska županija te Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi BiH aktivno podržavaju rad centra kroz financijsku pomoć i resurse. Ova suradnja osigurava kontinuiranu podršku i održivost centra, omogućujući mu da nastavi pružati visokokvalitetne usluge i unaprijediti život djece s teškoćama u razvoju.

Leave a comment