Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2023

Savez udruga za autizam Hrvatske i ove godine, povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu (02.04.2023) želi poslati poruku donositeljima odluka, zdravstvenim djelatnicima i javnosti o temi koja je usko vezana uz mentalno zdravlje a koja je od izuzetne važnosti za populaciju osoba s autizmom i njihovih obitelji diljem Hrvatske.

Savez će u mjesecu osvještavanja potreba osoba s autizmom fokus staviti na:

– važnost mentalnog zdravlja

– potrebu Centra psihijatrijske podrške za osobe s autizmom s naglaskom na krizna stanja u 4 urbana centra u RH

– potrebu edukacije o specifičnostima autizma

 

Za slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu izabran je jedan široki poziv, upućen od strane osoba s autizmom prema medicinskim djelatnicima – „Doktore, i ja Vas trebam!“.

Koliko god se može široko interpretirati ovaj poziv, naš fokus ove godine ide prema temama mentalnog zdravlja i psihijatrijske podrške za osobe s autizmom. Savez udruga za autizam Hrvatske u svojem djelovanju kroz godine prepoznaje rastuću potrebu za adresiranjem mentalnog zdravlja osoba s autizmom te prije svega adekvatnom psihijatrijskom podrškom za ovu populaciju. Svjedoci smo situacija u kojima osobe s autizmom zapadaju u izuzetno teška krizna stanja koja se prema sadašnjoj praksi rješavaju hospitalizacijom, u velikom broju slučajeva tjelesnim obuzdavanjem te snažnim naslanjanjem na antipsihotike.

Udruga ASK – prva udruga odraslih autističnih samozastupatelja ove godine u suradnji sa Savezom udruga za Autizam Hrvatske (SUZAH) organizirala niz događanja i bogat program povodom Dana svjesnosti o autizmu koji svake godine obilježavamo 2. travnja. 27. ožujka 2023. Organizirana je prva stručna i međunarodna konferencija na temu “Autizam i mentalno zdravlje”  koja se fokusirala na ključne izazove koji utječu na mentalno zdravlje autističnih osoba bez intelektualnih teškoća te strategije i učinkovite interdisciplinarne podrške i pristupe adresiranju psihoterapijskih pitanja mentalnog zdravlja. U sklopu aktivnosti je u subotu 01.04.2023 u WESPA Spaces na Zavrtnici prikazan film “Nisam jedina” nakon kojeg je slijedila panel rasprava. Idući dan, u nedjelju 02.04.2023 je za najmlađe organiziran posjet Zoološkom vrtu Zagreb, koji nam je ustupio besplatne ulaznice za djecu s autizmom i njihove roditelje uz stručno vodstvo.

Leave a comment