Reakcija na postupke župnika u Benkovcu

U ozračju novinskih članaka o situaciju u kojoj je svećenik odbio pričestiti dječaka s autizmom u Benkovcu, htjeli bih se osvrnuti na ovakve situacije koje se često događaju ne samo djeci s autizmom već i djeci sa sličnim poteškoćama u razvoju u raznim župama diljem Hrvatske. Svako toliko se pojavi se slučaj sličan ovome kada su u pitanju djeca sa poteškoćama u razvoju, a događa ih se i puno više za koje se ne zna jer roditelji nisu javno istupili.

Razočarani smo i revoltirani stavom dijela svećenika koji na ovakav način segregiraju i omalovažavaju djecu s autizmom i žaloste i djecu i roditelje kojima je život ionako zahtjevan i prepun dodatnih izazova, te im se ovime uskraćuje, za cijelu obitelj, važan događaj kojem su se veselili.

Zanima nas koji je stav Crkve i nadbiskupa Bozanića o ovakvim slučajevima i da li svi svećenici trebaju jednako poštivati Božji nauk kada je u pitanju dijeljenje sakramenata pa tako i prve svete pričesti i krizme. Stoga ćemo mu uputiti dopis da se javno očituje o postupanju svećenika koji odbijaju dati sakrament djeci s poteškoćama u razvoju i izjasni da li to smiju raditi vjernicima.
Poznato je da Sveti otac, Papa Franjo, često prima djecu, omladinu i odrasle sa invaliditetom i dijeli blagoslove, poziva na milosrđe i moli za njih, a po postupcima pojedinih svećenika ispada da se drže većim kršćanima od samog Svetog oca. Očito ne znaju što je kršćansko milosrđe, niti su dobro pročitali Sveto pismo u kojem Isus kaže ako se ne obratite i postanete kao djeca nećete ući u Kraljevstvo nebesko, te tko primi jedno dijete u moje ime, mene prima. Obratiti ćemo se i Svetom ocu ako ne dobijemo odgovor od nadbiskupa Bozanića.

Djeca s autizmom i sličnim poteškoćama u razvoju su bez grijeha, ne znaju što je zavist, zloba, laž, njima ne treba ispovijed da bi primili sakramente svete pričesti i krizme, oni su čiste duše.
Naša djeca pohađaju redovne škole ili specijalizirane u kojima imaju vjeronauk i vjeroučitelje koji ih pripremaju za primanje sakramenata u čemu sudjeluje i obitelj, a na primanju sakramenata imaju kumove i roditelje u pratnji, tako da navod svećenika da bi mogli bacili hostiju ne drži vodu.

Ima svijetlih primjera svećenika koji razumiju da su djeca s autizmom Božja djeca i ne prave ovakve probleme roditeljima. Navela bih takav primjer u Rijeci, gdje su naša djeca koja pohađaju Centar za autizam Rijeka primili sakramente svete pričesti i krizme u prepunoj Crkvi Marije Pomoćnice, misu je vodio i sakramente udijelio monsinjor nadbiskup Devčić a evanđelje je čitalo dijete s autizmom i pjevala djeca s autizmom uz vodstvo vjeroučiteljice i muzikoterapeuta. Neprocjenjiv događaj.

Savez održava edukacije o razumijevanju autizma i načinu komunikacije sa osobama s autizmom raznim djelatnicima u državnim službama i privatnom sektoru, te shvaćamo da bi i svećenike trebalo uključiti u edukacije koje bi nekima očito uvelike koristila.

Lidija Penko, predsjednica
Saveza udruga za autizam Hrvatske

Leave a comment