Zablistaj – Budi dio mog sjaja

Animirani film Zablistaj je dio istoimene kampanje kojoj je cilj osvještavanje društva o autizmu i razbijanje predrasuda u svrhu poboljšanja kvalitete života samih osoba i djece s autizmom i njihovih obitelji. Ovaj animirani film na simboličan način prikazuje prepreke s kojima se osobe na spektru svakodnevno susreću, a izabrane situacije su kreirane u skladu s iskustvima osoba s autizmom.
Kampanju je osmislila studentica Mia Rajda s Visokog učilišta Algebra s kolegicama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Janom Korlević i Anom Knežević te kolegicom Katarinom Užarević s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Osim studenta u kampanju su se uključili i mentori, dipl. filmskog snimatelja Roberta Kriveca, doc. dr. sc. Jasmine Stošić, prof. spec. rane intervencije Ana-Marije Bohaček, mag. rehab. educ Sanje Aguila Munoz i izv. prof. dr. sc. Tihane Brkljačić.

Cjelokupna kampanja je izrađena u suradnji s Udrugom za autizam Zagreb, uz podršku Centra za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam. U sam projekt izravno je uključeno 14 odraslih osoba i djece na spektru te njihove obitelji, a u provedenoj anketi sudjelovalo je 56 roditelja djece s PSA. Svaki dio kampanje je provjeren i odobren od osoba s PSA i njihovih roditelja.

Prikazom animiranog filma želi se približiti svakom pojedincu u društvu, od najmlađih do najstarijih, kako bi svima na prihvatljiv i shvatljiv način približili teškoće s kojima se svakodnevno susreću osobe s autizmom. Cilj ove kampanje je podići razinu svijesti društva o autizmu, približiti javnosti teškoće s kojima se ova populacija susreće te osvijestiti društvo da je i ono samo nužna karika u lancu unaprjeđenja života ovih osoba.

Ova kampanja nastala je kao odgovor na prevladavajuće stavove društva koji osobe s autizmom stavljaju u inferioran položaj. Takvi negativni stavovi i predrasude im onemogućavaju ispunjenje punog funkcionalnog potencijala te ih sprječavaju u ravnopravnom uključenju u društvo.

Crtić možete pogledati na ovoj poveznici: https://youtu.be/EzYy_u4mT24

Leave a comment