Hitno jedinstveni protokol za prijem i zdravstvenu obradu

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu 02. travnja 2021. godine Savez udruga za autizam Hrvatske poziva Ministarstvo zdravstva na otvoreni dijalog i kvalitetnu suradnju oko izrade protokola za prijem i zdravstvenu obradu osoba s poremećajem iz spektra autizma, koji bi se posljedično primjenjivao u cijelom zdravstvenom sustavu RH.

Prvi koraci su već napravljeni te će predstavnici našeg Saveza sljedeći tjedan sudjelovati na sastanku s državnim tajnikom iz Ministarstva zdravstva, zajedno sa suradnicima. Vjerujemo da možemo u kratkom roku stvoriti osnove protokola koji će uvelike doprinijeti kvaliteti zdravstvene skrbi za osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Protekla izazovna 2020. godina dodatno je naglasila problem na koji naša i sve srodne organizacije ukazuju već dug niz godina, ravnopravan pristup osnovnim zdravstvenim uslugama za osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Autizam je kompleksan neurorazvojni poremećaj koji stavljamo na spektar zbog činjenice da je izuzetno individualan i specifičan za svaku osobu. Ono što su česte karakteristike, a relevantne su za zdravstveni sustav i usluge, su česta prisutnost popratnih zdravstvenih problema, neverbalnost kod značajnog dijela populacije, snažna ovisnost o članovima obitelji te specifična senzorna osjetljivost na zvukove, mirise, vizualne podražaje i slično.

Ako uzmemo u obzir ove „specifičnosti“ autizma te činjenicu da se zdravstveni sustav našao pred nepredviđenim izazovom dolazimo do situacija u kojima ne postojanje jasnih smjernica, protokola i kanala komunikacije između zdravstvenog osoblja i osoba s poremećajem iz spektra autizma dovodi do stresnih, ali i potencijalno životno opasnih situacije za korisnike sustava.

Ova inicijativa nema financijske ili infrastrukturne zahtjeve, no traži zajedničko razumijevanje i uvažavanje s ciljem stvaranja jednostavnih hodograma i protokola koji mogu promijeniti svakodnevnicu tisuća ljudi s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji. Cilj nam je dugoročno izbjeći nepovoljne situacije u kojima dolazi do stresnih situacija za medicinsko osoblje, osoba s poremećajem iz spektra autizma te za njihove obitelji.

Spremni smo se snažno uključiti u proces izrade protokola za zdravstveni sustav koristeći naše dugogodišnje iskustvo, znanje naših suradnika stručnjaka iz različitih područja, životno iskustvo naših članova i znanja koja smo prikupili s područja cijele EU te svijeta.

Leave a comment