Sastanak predstavnika civilnog društva s predsjednikom Milanovićem

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u petak s predstavnicima Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Inicijative za snažno civilno društvo koji su ga upoznali sa sve većim problemima s kojima se udruge civilnog društva susreću u Hrvatskoj. Među sudionicima sastanka bio je i Nikola Tadić, programski koordinator SUZAH-a te član Inicijative za snažno civilno društvo od 2016. godine.

Kao jedan od najvećih problema istaknuli su narušavanje njihovog prava da nezavisno odlučuju o svojim predstavnicima jer su ih na sjednici Savjeta za razvoj civilnog društva preglasali predstavnici tijela državne uprave, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Novog predsjednika Savjeta, upozorili su, nisu nominirale članice i članovi Savjeta iz reda organizacija civilnog društva čime je prvi put od osnivanja 2002. izabrana osoba koja nije imala podršku od strane njihovih demokratski izabranih predstavnika.

Tvrde kako su predstavnici tijela državne uprave zapravo preuzeli Savjet te da se civilno, progresivno društvo sustavno omalovažava i otežava mu se djelovanje. Nadalje, traže i poništenje izbornog procesa za članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) iz Hrvatske iz redova civilnog društva jer smatraju kako taj izbor nije proveden u skladu s demokratskim procedurama.

U ime CROSOL-a na sastanku su bili Kristijan Kovačić, koordinator zagovaranja i Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske, članice CROSOL-a. Inicijativu za snažno civilno društvo predstavljali su Nikola Tadić, Željka Leljak Gracin, Vesna Teršelić, Branka Mrzić Jagatić i Blaženka Sečkar.

Nikola Tadić je posebno istaknuo poziciju organizacija civilnog društva koje djeluju u području skrbi za osobe s invalidititetom te tako i samog Saveza udruga za autizam Hrvatske, čiji primjer je koristio u razgovor s predsjednikom. Tadić je istaknuo kako SUZAH, te mnoge druge organizacije, zapravo traže mjesto za stolom. Osvrnuo se na činjenicu da su mnoge europske države prihvatile civilno društvo za stol, te kao ravnopravne, ne zato što su bili puni razumijevanja nego zato što su u konačnici shvatili svoj benefit u tome. Nastavio je kako se pokazalo da su organizacije civilnog društva onaj element sustava koji je inovativan, fleksibilan te u konačnici puno jeftiniji od institucija. Sada smo trenutno u situaciji da dobivamo financijske i projektne mrvice koje skrivamo pred međunarodnim partnerima, jer nas je sram odnosa države prema sektoru, zaključio je Tadić.

Leave a comment