Objavljeno novo izvješće HZJZ o broju osoba s invaliditetom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je ponovo objavio svoje izvješće o broju osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Nakon iščitavanja podataka lako nalazimo podatak kako je u 2018. godini zabilježen broj od 2508 osoba s autizmom, što čini 0,5% od ukupnog broja osoba s invaliditetom, te kako je prema tom broju izračunato da na 1000 osoba u Hrvatskoj 1 (jedna) osoba ima autizam.

Zanimljiv je i podatak kako je u istraživanju objavljenom prije dvije godine, 2017. s podacima za 2016. godinu broj osoba s autizmom bio 1925. S obzirom na ovaj veliki rast broja osoba s autizmom, gotovo 600 u dvije godine, kontaktirali smo dr. Tomislava Benjaka, voditelja Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina, pri HZJZ. Doktor Benjak je dugogodišnji suradnik našeg Saveza te je sudjelovalo u nizu događanja i konferencija koje je organizirao SUZAH.

Prije svega, doktor Benjak je pojasnio da je s razlogom napravljena pauza u objavi istraživanja broja osoba s invaliditetom za 2017. godinu. Velika novost u metodologiji te načinu skupljanja podataka je postojanje te funkcioniranje Jedinstvenog tijela vještačenja pri Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. S obzirom i na postojanje tog tijela, koje je jasno počelo klasificirati autizam, pretpostavlja se i porast broja osoba s autizmom.

Shodno toj metodološkoj promjeni pravu promjenu te trend rasta autizma u Hrvatskoj ćemo moći vidjeti tek sa sljedećim, ili sljedeća dva izvještaja Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Poveznica na Izvješće o osobama s invaliditetom u RH za 2018. godinu: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2019/05/Invalidi_2019.pdf

 

Leave a comment