Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen diljem Hrvatske

Kroz proteklih tjedan dana diljem Hrvatske je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Ove godine Savez udruga za autizam Hrvatske je 12. put obilježio ovaj međunarodni dan te su mu se u tome ove godine pridružile i mnoge udruge te građani diljem države.

Mnoge osobe s autizmom i njihove obitelji ispunile su gradske trgove diljem Hrvatske, no nije svugdje bilo puno razloga za slavlje. Samo obilježavanje ovog važnog datuma započelo je još u četvrtak 28.03. ispred zgrade Vlade RH, kada su se predstavnici Saveza udruga za autizam Hrvatske te roditelji predsjednici udruga članica iz Istre, Nedelišća, Rijeke i Karlovca okupili kako bi ukazali na probleme koji muče osobe s autizmom i njihove obitelji već 40 godina.

Ove, 2019. godine, sam Savez udruga za autizam Hrvatske obilježava svojih 40 godina postojanja. Hvale vrijedna ustrajnosti roditelja od kojih se neki već 40 godina bore za prava svoje djece također je i znak za uzbunu. Iako su pomaci napravljeni, neki problemi koji su postojali prije 40 godina još uvijek stoje kao prepreke osobama s autizmom. Dijagnostika, rana intervencija i skrb za starije od 21. godine još uvijek nisu sustavno riješeni.
Ako moramo istaknuti neke pomake onda su oni definitivno napravljeni u svijesti javnosti te još većoj ustrajnosti roditelja i stručnjaka diljem zemlje da ukažu na izazove i upoznaju svoje sugrađane sa autizmom i svim njegovim specifičnostima.

U subotu, 30.03. Udruga za autizam Zadar te udruga „Dar“ iz Osijeka pozvali su građane i lokalne medije na svoje glavne gradske trgove. Osijek je zajedno sa stručnjacima iz novo otvorenog Centra za autizam pozdravio vrijedni projekt modernog centra i jačanje skrbi za osobe s autizmom u ovom dijelu Hrvatske. Zadar je također obilježio Svjetski dan s probuđenom nadom da će kroz naredne dvije godine dobiti suvremeni objekt Mocile, koji će podignuti skrb za njihovu djecu na novu razinu. Posebno dobar odaziv medija i javnosti u Zadru stavlja dodatni pritisak i na Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb te lokalnu upravu da objekt u Mocilama urede i kapacitiraju unutar obećanih rokova.

Na sam službeni datum obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, u utorak 02.04., događanja su organizirana u Splitu, Varaždinu, Rijeci, Karlovcu, Zagrebu te još brojnim manjim sredinama diljem Hrvatske.
U Splitu su se predstavnici Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ zajedno s korisnicima okupili ispred zgrade Županije kako bi ukazali na probleme s kojima se suočava njihova ustanova.
U Varaždinu su se, u organizaciji Udruge za autizam “Pogled“, školska djeca okupila na Franjevačkom trgu i pustila plave balone kako bi se na simboličan način podsjetilo na sve veći problem autističnog poremećaja, koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do smrti.

“Grad Varaždin je po tom pitanju poduzeo vrlo konkretne mjere i odlučio financirati jednog defektologa koji će djeci omogućiti besplatnu uslugu rane intervencije. Planiramo i izgradnju centra za inkluziju. Koliko smo mogli, sami smo napravili, važno je da svi mi koji smo zdravi napravimo maksimum za one koji nisu te sreće“, zaključila je zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica.

U Karlovcu je ove godine pažnju medija i javnosti privukao „Festival autizma“ koji je organizirala mlada udruga Frendofon. U sklopu svojeg programa ugostili su i Denisa Bartu iz Sarajeva, mladića s autizmom, pobjednika hrvatskog Supertalenta.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Zagrebu, Savez udruga za autizam je organizirao okrugli stol pod nazivom „40 godina Saveza, 40 godina autizma u Hrvatskoj“. Na okruglom stolu su sudjelovali Marija Pletikosa državna tajnica iz MDOMSP-a i izaslanica predsjednika Vlade RH, savjetnica ministrice u MDOMSP Zvjezdana Bogdanović, Dr. Željko Plazonić državni tajnik iz MZ-a, Branka Ramljak državna tajnica iz MZO-a te Anka Slonjšak pravobraniteljica za OSI. U zaključku okruglog stola koji se bavio potrebnom sustavnog i multi resornog rješavanja problema autizma u Hrvatskoj kazano je kako će Vlada raditi na sporazumu kojim će se ojačati suradnja među resorima te ubrzati rješavanje problema.

Nakon puštanja balona na glavnom zagrebačkom trgu, u prisutnosti predstavnika Ministarstava, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te izaslanika predsjednice RH okupljeni su se uputili put parka Maksimir, gdje je održana predstava i glazbeni sadržaj u organizaciji Udruge za autizam Zagreb. Okupljene je od trga do parka prevezao posebno namijenjeni tramvaj koji je ustupio ZET.

Leave a comment