SUZAH na Generalnoj Skupštini Autism Europe

Dana 19.06.2021 godine Autism Europe je održao svoju Generalnu Skupštinu. Skupština je održana online, s obzirom na još uvijek riskantnu epidemiološku situaciju diljem Europe. Više od 65 organizacija članica i pojedinaca iz 26 različitih zemalja sudjelovali su u ovom virtualnom događanju, među njima i predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Lidija Penko. Primarni zadatak skupštine bilo je izvještavanje o aktivnostima i proračunu ove krovne organizacije u području autizma.

Uz to, Skupština je prihvatila i četiri nove članice su svoje krugove, dva punopravna člana iz Italije i Poljske te pridružene članove iz Španjolske i Mađarske (ANGSA – Italija; Autism Poland; Asperga – Španjolska; Mars Foundation – Mađarska). Članovi Skupštine imali su priliku čuti i izvještaj o radu Autism Europe na Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom koja se radi za razdoblje od 2021. do 2030 godine, te je jedan od pivotalnih dokumenata koji će odrediti put EU u području brige za osobe s invaliditetom te posljedično i osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Tim Autism Europe također se osvrnuo na tradicionalni znanstveni Kongres koji bi se prema rasporedu trebao održati u drugoj polovici 2022. godine. Svi okupljeni složili su se kako se nadaju da će do tada epidemiološka situacija biti puno povoljnija te će omogućiti nesmetano okupljanje članova AE i stručnjaka iz cijelog svijeta.

Sljedeći dan predsjednica SUZAH-a Lidija Penko sudjelovala je i na popratnom događaju, Vijeću administratora Autism Europe, savjetodavnom, nadzornom i upravnom tijelu ove organizacije. Drugi dan manji krug ljudi je razgovarao o prioritetima koji bi trebali biti fokus rada Autism Europe u sljedeće tri godine.

Leave a comment