SUZAH u posjeti Sevilli u sklopu SISAAP projekta

Projekt pod nazivom „Sport kao alat za socijalizaciju i razvoj vještina osoba s autizmom“, koji je počeo početkom 2020. godine u suradnju s partnerima iz Italije i Španjolske na momente je izgledao kao da će postati žrtva turbulente 2020. i 2021. godine. Ipak, voditelji projekta iz velike organizacije Cooperazione Trentina nije htio odustati unatoč svim preprekama. Nakon sastanka u Zagrebu u listopadu 2020. godine, koji je bio izuzetno uspješan ali i obilježen samoizolacijama i otkazivanjem aktivnosti, projektni tim se okupio oko ideje da se projekt mora nastaviti i realizirati.
Niz online sastanaka u prvih par mjeseci 2021. godine rezultiralo je projektnim susretom u Sevilli u periodu od 17. do 19. lipnja. Autismo Sevilla, jedna od vodećih organizacija u području autizma u Španjolskoj ugostila je mali tim SUZAH-a koju su činila dva djelatnika našeg Saveza te dvoje osnivača teniskog kluba Travnjak iz Zagreba, koji već nekoliko godina aktivno razvija sportske programe za osobe s autizmom.

Tri dana u Sevilli bili su kombinacija sastanaka i rada na priručniku koji će biti ishod projekta, te praktičnog rada i susreta s korisnicima ove organizacije. Autismo Sevilla, koja broji oko 130 zaposlenih ima poseban tim koji radi na kreiranju i realizaciji sportskih aktivnosti za osobe s autizmom. S obzirom da grad Sevilla u samom centru ima mirnu rijeku, pretvorenu u jezero, velik dio aktivnosti su na vodi te tako korisnici često u pratnji stručnjaka i volontera u kanuima i kajacima. Osim vodenih sportova dio korisnika je formiralo i nogometnu ekipu koja sudjeluje u humanitarnim turnirima u gradu te regiji Andaluziji.

Projekti kao što je ovaj, financirani iz poziva „Mala suradnička partnerstva“, imaju i dodanu vrijednost razmjene informacija kroz neformalno druženje. U sklopu posjeta predstavnici SUZAH-a su tako imali priliku komunicirati s cijelim spektrom stručnjaka koji rade u organizaciji na različitim zadacima, te u konačnici i sa samim direktorom organizacije.

Jasno je prepoznata činjenica da je rapidni rast organizacije kombinacija ustrajnog rada roditelja i stručnjaka, ali i činjenica da su privatne fundacije, lokalna samouprava, gradska i regionalna zajednica te sami roditelji značajno financijski stali iza rada Autismo Sevilla. Nadamo se da će dio iskustava koje smo stekli biti primjenjiv i na našim budućim projektima no ostaje jasan cilj jačanja svijesti u Hrvatskoj oko potrebe sustavnog financiranja usluga za osobe s autizmom.

Leave a comment