Predsjednica SUZAH-a sudjelovala na Simpoziju Hrvatskog liječničkog zbora

Dana 06.06. u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora u Držićevoj ulici u Zagrebu, održani su tradicionalni “Dani Maje Beck Dvoržak” na temu “Simpozij o aktualnim pitanjima dječje i adolescentne psihijatrije i psihoterapije”. Simpozij je bio kao nikada ove godine posjećen, glavna dvorana HLZ-a je bila prepuna, bilo je više od 100 sudionika, različitih multidisciplinarnih struka- dječji psihijatri, specijalizanti dječje psihijatrije, liječnici različitih specijalnosti, socijalni radnici, psiholozi, logopedi, edukatori rehablitatori, medicinske sestre, roditelji djece s psihičkim smetnjama, i drugi. Na simpoziju su sudjelovali predstavnici i djelatnici tri KBC-ova u Hrvatskoj (KBC Zagreb, KBC Rijeka, KBC Split), kao i drugih ustanova u Hrvatskoj.

Ukupno je na simpoziju bilo 16 subspecijalista dječjih psihijatara, te prva dječja psihijatrica u Hrvatskoj koja je završila specijalizaciju po novom programu- dr. Lena Santrić; te još pet specijalizanata dječje psihijatrije, a s obzirom da u cijeloj Hrvatskoj postoji samo oko 40-tak specijalista, pokazalo se da je ovaj simpozij tradicionalno okupljalište dječjih psihijatara u Hravstkoj.

Teme su bile vrlo aktualne, multidisciplinarne. Posebna pažnja je bila upućena kako zaštiti djecu kao jednoj od najvulnerabilnijoj skupina u Hrvatskom društvu, odnosno kako sistemski unaprijediti da dječja psihijatriju Hrvatskoj bude prepoznata kao djelatnost sa svojom samostalnošću.

Uz mnoge eminentne stručnjake iz različitih područja riječ je dobila i predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Lidija Penko. Ona je govorila na temu: Da li je biti roditelj djeteta s poteškoćama stigma i sram u Hrvatskoj? Gđa. Lidija Penko, je kao roditelj osobe s autističnim poremećajem dala dirljiv vlastiti prikaz, apelirajući da i dalje u Hrvatskom društvu postoji stigma i sram roditelja s psihičkim poteškoćama. Posebno se osvrnula na pojedine političare, koji govore anonimno, i šire dezinformacije o medicinskim apektima djece sa smetnjama, umjesto da otvoreno govore da imaju djecu s poteškoćama.

 

Leave a comment