Predstavljanje druge godine programa “Mama i tata – znaju i stignu”

U petak, 31.05, u prostorima Centra za kulturu Maksimir održano je završno predstavljanje druge godine provedbe programa “Mama i tata – znaju i stignu”. Ovaj trogodišnji program, financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb, uz glavni naglasak na podršku u obiteljima djece s autizmom, ima i komponentu prijenosa znanja te posjeta partnerskim organizacijama u Europi.

Ove godine, uz predstavljanje samih rezultata druge godine programa, program je bio usmjeren baš prema toj komponenti programa, prijenosu znanja i iskustvu koje je SUZAH stekao u prethodne dvije godine provedbe.

Mama i tata – znaju i stignu

Samo događanje je otvorila predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Lidija Penko, koja je pozdravila oko 20 okupljenih roditelja, stručnjaka i zaposlenika centara za socijalnu skrb. Riječ je nakon predsjednice Saveza preuzela voditeljica samog programa, Lea Črček. Ona se kroz 15 minuta osvrnula na aktivnosti u protekloj godini, pobliže prezentirajući različite aspekte programa kao što su, edukativne radionice, psihosocijalna podrška, suradnja s Centrom za socijalnu skrb Zagreb i Slunj, pravna podrška te u konačnici podrška u obitelji. Veliki je naglasak stavljane na izuzetno dobre i pozitivne reakcije roditelja koji su bili sudjelovali u programu u protekloj godini. Svi su izuzetno dobro ocjenili program, mnogi dodajući kako su ovakve aktivnosti izuzetno korisne i važne, te kako bi trebale biti dostupne široj populaciji.

Savetovalište

Nakon što je voditeljica programa prezentirala same aktivnosti na prostoru Zagreba, skup je krenuo u smjeru prezentacija inozmenih dobrih praksi s kojima su se susreli djetnici SUZAH-a u proteklom razdoblju. Nikola Tadić je tako okupljenima predstavio inovativni projekt naše partnerske organizacije iz Srbije, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom. Ova organizacija, s kojom SUZAH ima izuzetno kvalitetnu suradnju, u 2018. godini je pokrenula projekt “Savetovalište”. Radi se o modernoj online platformi koja nudi uslugu spajanja roditelja osoba s autizmom, te samih osoba s autizmom, s timom stručnjaka u području autizma. Ovaj projekt, koji je nastao uz podršku telekomunikacijske firme VIP Srbija, nastao je kao odgovor na problem s kojima se suočavaju roditelja i u Hrvatskoj, nedostatak informacija i otežani pristup specijaliziranim stručnjacima u području autizma.

Tim “Savetovališta” čini pet stručnjaka iz različitih područja, uz podršku odvjetničkog ureda, koji daje pravnu podršku korisnicima platforme. Naknade stručnjacima se financiraju iz državnih proračunskih sredstava.

Posjet jugu Italije

Lea Črček je okupljenima prezentirala pojest jugu Italije u dvije podružnice organizacije AIAS u manjim gradovima Melfi i Matera. Tena Veverka, Ana Petrinec i Lea Črček su imale priliku upoznati se kroz dva dana s aktivnostima ove organizacije koja broji oko 70 stručnjaka i preko 500 korisnika. Vodstvo talijanske organizacije je za goste iz Hrvatske složilo izuzetno zgusnut raspored u kojem su imale priliku upoznati se sa radom i programima radnih terapeuta, fizoterapeuta, logopeda, psihologa, doktora medicine, muzikoterapeuta. Lea Črček je u svojoj prezentaciji naglasila kako su izuzetno impresionirane činjenicom da se svakom korisniku pristupa jako individualno te kako su imale priliku vidjeti rad s korisnicima u kojem su u isto vrijeme sudjelovala dva stručnjaka u radu. S obzirom na naš standard u kojem se teško nađe jedan stručnjak i na 10 korisnika, vidi se veliki nesrazmjer u kvaliteti usluga.

Specialisterne Barcelona

Programski koordinator SUZAH-a, Nikola Tadić, imao je priliku u svibnju posjetiti podružnicu organizacije Specialisterne u Barceloni. Organizacija je prvotno nastala 2004. godine na inicijativu oca djeteta s autizmom iz Danske. Thorkil Sonne je primjetio da njegov sin, iako ne može obavljati neke zadatke s lakoćom kao druga djeca, ima sposobnosti koje ostali njegovi vršnjaci nemaju. Odlučio je posvetiti svoj život stvaranju organizacije s ciljem zapošljavanja visokofunkcionalnih osoba s autizmom. Od 2004. godine do danas organizacija se proširila cijeli svijetom te ima podružnice od Južne Amerike do Australije te stremi svojem glavnom cilju, zapošljavanje jednog milijuna osoba.

U posjetu podružnici u Barceloni Nikola Tadić se upoznao s procesom edukacije, zapošljavanja i podrške osobama koji su zaposlenici organizacije. Specialisterne djeluje kao socijalno poduzetništvo koje djeluje na otvorenom tržištu no sav profit vraća u razvoj novih programa i pružanju podrške korisnicima/zaposlenicima. Među klijentima ove organizacije su poznate IT firme kao što su Oracle, Dell, Epson i Microsoft, uz mnoge druge. Poseban naglasak je stavljen na detaljno prilagođavanje okoline i podršku osoba s autizmom koje ostale firme uzimaju na podugovor s ciljem rješavanja nekog specifičnog tehničkog problema.

Sudionici predstavljanja su nakon završetka prezentacija još pola sata postavljali pitanja o raznim aspektima samog programa “Mama i tata – znaju i stignu” ali i o nekim inostranim iskustvima koje su prezentirali predavači.

Leave a comment