Posjet Istri i Rijeci

Drugu polovicu 2023. godine SUZAH-ov time je iskoristio kako bi izašao na teren i posjetio udruge članice diljem Hrvatske ali isto tako ostvario nove kontakte s relevantnim institucijama te nekim organizacijama koje djeluju u područjima u kojima SUZAH ima poseban interes. Nakon posjeta Dalmaciji i Slavoniji 16. i 17.11. Nikola Tadić i Tomislav Cvrtanjak posjetili su Pulu i Rijeku.

U Puli smo imali priliku posjetiti našu udrugu članicu Udrugu za autizam Istra. Kao i u prethodnim posjetima udrugama članicama diljem Hrvatske posjet i sastanak s predstavnicima udruge fokusirali smo oko trenutnih kapaciteta udruge te oko nekih budućih planova. Željeli smo dobiti uvid u neke srednjoročnu viziju razvoja udruga te zajedno tražili ulogu SUZAH-a u toj viziji. U Puli nas je posebno impresionirao uspjeh udruge u dobivanju stana na korištenje, za buduće aktivnosti organizacije. Udruga za autizam Istra za sada je ostvarila dobru suradnju s lokalnom samoupravom te se nalazi pred periodom koji nosi puno pozitivnih obećanja, ali s tim naravno i izazova.

Nakon izuzetno kvalitetnog dana u Puli sljedeći dan je SUZAH-ov tim proveo u Rijeci i okolici. Ujutro smo odradili radni doručak s ekipom iz Udruge za skrb autističnih osoba iz Rijeke koju istovremeno vodi i predsjednica SUZAH-a Lidija Penko. Udruga članica iz Rijeke ušla je u novo razdoblje rasta i razvoja stvaranjem izuzetno kompetentnog i motiviranog tima koji nam je podijelio svoja iskustva s prijavama na europske projekte, suradnjom s lokalnom samoupravom, povezivanja s lokalnim institucijama te djelovanjem unutar šire mreže organizacija civilnog društva s područja Rijeke i Kvarnera. Poseban iskorak je udruga napravila u području korištenja društvenih mreža kao što su TikTok u širenju informacija o svojem radu među mlađom populacijom.

Tim iz udruge Rijeka otvorio nam je vrata i za još dva sastanka taj dan. Prvo smo posjetili Centar za autizam Rijeka gdje smo imali priliku razgovarati s ravnateljicom Centra Sandrom Čavrak. Kroz razgovor razmijenili smo iskustva i naše neke observance trenutnog sustava skrbi za osobe s autizmom. Usporedili smo različite modele podrške i izazove s kojima se suočavaju Centri za autizam, pogotovo s obzirom na recentno iskustvo posjeta Centrima za autizam u Osijeku i Splitu prijašnjih mjeseci.

Vrlo kvalitetan susret u Centru za autizam popratili smo posjetom Centru za rehabilitaciju Rijeka. Tamo smo imali priliku vidjeti rad i svakodnevnicu dnevnog boravka za osobe s autizmom starije od 21. godine, popričati s djelatnicima te saznati više detalja o nizu različitim aktivnosti koje se provode. Posjet Centru za rehabilitaciju smo završili sastankom s ravnateljicom Ivom Letinom. Unatoč činjenici da Centar za rehabilitaciju ima korisnike različitih teškoća, invaliditeta, stupnjeva podrške i individualizacije ravnateljica Letina je pokazala izuzetno poznavanje tematike skrbi za izuzetno ranjivu populaciju odraslih osoba s autizmom. Uz to, ravnateljica je prezentirala i pojasnila i niz budućih planova koje ima za dodatno širenje usluga te dizanja kvalitete usluga za odrasle osobe s autizmom.

U konačnici, u popodnevnim satima 17.11. SUZAH-ov tim je održao višesatni sastanak s predsjednicom Udruge Sidro Katarinom Turković Gulin u Kastvu. Udruga Sidro se u zadnjih nekoliko godina profilirala kao vodeći i neumorni borac za prava djeteta u vrtićima, stručnjak u zagovaranju za bolje uvjete rada odgojitelja te sveukupno unaprjeđenje sustava predškolskoj odgoja na prostoru cijele RH. S obzirom na činjenicu da je i SUZAH u zadnjih nekoliko godina počeo sve jače pratiti integraciju djece s autizmom u vrtiće Udruge Sidro se pokazala kao prirodan saveznik. Sastanak se pokazao kao potvrda našeg razmišljanja. Predsjednica udruge i tim SUZAH-a su vrlo brzo identificirali teme oko kojih imaju konsenzus, razmijenili iskustva u području zagovaranja te razvoju organizacije te komentirali specifičnosti različitih dijelova Hrvatske u kontekstu integracije i inkluzije te podrške kako odgojiteljima tako i djeci u vrtićima.

Leave a comment