U Zagrebu održan drugi SACREE transnacionalni sastanak

Od 17. do 19. listopada SUZAH je imao priliku organizirati partnerski sastanak u sklopu SACREE projekta u Zagrebu. Radilo se o drugom transnacionalnom sastanku projekta koji sada ulazi u svoju drugu godinu provedbe. Program SACREE ima za cilj poboljšati svakodnevni život osoba s autizmom promicanjem uključivog bavljenja sportskim aktivnostima. Projekt traje 36 mjeseci (od lipnja 2022. do lipnja 2025.), a financira ga program Erasmus+ Sport Europske komisije. Na sastanku u Zagrebu sudjelovali su predstavnici svih partnerskih organizacija:

  • ASPTT Fédération Omnisports – FSASPTT, osnovan 1898., danas je jedan od glavnih saveza Omnisport klubova u Francuskoj, koji nudi 200 sportskih i kulturnih aktivnosti za 20 000 članova u 230 Omnisport klubova diljem Francuske
  • Inovar Autismo – Osnovan 2016. godine u Portugalu, Inovar Autismo kao svoju glavnu misiju pretpostavlja promicanje uključivanja djece, mladih i odraslih osoba s autizmom u njihove lokalne zajednice.
  • Autism-Europe (AE) – Autism-Europe osigurava učinkovitu vezu između gotovo 90 članica organizacija za autizam iz 38  europskih zemalja, uključujući 25  država članica Europske unije, kao i vlada te europskih i međunarodnih institucija.
  • SS Romulea –SD aRL – Romulea Autistic Football Club – u Nogometnom klubu Romulea za osobe s autizmom gdje su 2/3 igrača mlađe odrasle osobe i odrasli u spektru autizma koji igraju u prvenstvima zajedno s ostalim igračima, koji također imaju funkcije podrške: edukatori volonteri, roditelji i prijatelji.
  • Laboratoire C3S Culture, Sport, Santé, Société – Université de Franche-Comté – Laboratorij C3S (Kultura, sport, zdravlje i društvo) je istraživačka jedinica (oznaka EA4660) koja je dio sportskog odjela sveučilišta Franche-Comte, u Besançonu, na istoku Francuske. Laboratorij čini 25 stalnih suradnika i redovitih profesora te 15 doktoranata.

Partneri iz Laboratoire C3S Culture, Sport, Santé, Société, sa Université de Franche-Comté, predstavili su rezultate ankete koja se provodila kroz ljeto 2023. godine. Partneri su pregledali povratne informacije primljene kroz anketu o autističnim osobama i sportu od 540 ljudi koji su iznijeli svoje stavove i iskustva. Neki prvi zaključci koje možemo izvuči iz povratnih informacija su da osobe s autizmom imaju između 1,5 i 2,7 sportskih seansi tjedno, a plivanje je omiljena praksa među onima koji su odgovorili. Također, nedostatak inkluzivnih i prilagođenih struktura za bavljenje sportom autističnih osoba naveden je kao glavni razlog zašto autistične osobe nisu fizički aktivne.

Intervjui vođeni preko različitih partnera također su bili ključni za bolje upoznavanje iskustava autističnih osoba, njihovih obitelji i trenera o sportskim aktivnostima. Nekoliko svjedočanstava iz različitih intervjua:

„Kad idem raditi vježbe, uvijek pokušavam skrenuti pažnju s vanjskog svijeta i fokusirati se samo na svoje misli. Jedino što može otežati bavljenje sportom je strah. Strah od onoga što bi se moglo dogoditi ili kako komunicirati s ljudima. Čim počnem nešto raditi, taj strah nestaje.”

Ricardo, autistična osoba koji se bavi bodybuildingom

“Odabrao je nogomet jer se osjeća uključenim i dijelom tima, što mu omogućuje da se poveže s drugima. Glavni problem je ravnodušnost i nedostatak posebne pažnje prema potrebitima. Nažalost, moderno društvo sklono je zanemariti ljude s poteškoćama.”

Manlio, roditelj 33-godišnje autistične osobe.

Na temelju dobivenih odgovora i informacija, partneri su radili na strukturi budućeg modela SACREE: dokument sa smjernicama koji će osigurati program inkluzivnih sportskih aktivnosti za osobe s autizmom.

Također, Autism-Europe je predstavio status različitih kanala društvenih medija kao i nacrt sljedećih vanjskih komunikacijskih aktivnosti. Ako želite biti u toku s najnovijim akcijama i novostima SACREE-a, pratite nas na Facebooku i Instagramu i pretplatite se na naš newsletter. Sljedeći broj stiže uskoro!

Partneri rade na opsežnom pregledu literature o učincima tjelesne aktivnosti i sporta na autizam kao i na razvoju SACREE modela. Oba će rezultata biti spremna do veljače 2024.

 

Leave a comment