Studijski posjet Finskoj

U sklopu trogodišnjeg programa „Mama i tata – znaju i stignu“ tim SUZAH-a je od 03. do 07. svibnja organizirao studijski posjet Savezu za autizam Finske u Helsinkiju. Svrha posjeta bila je upoznati se s finskim sustavom podrške i primjerima dobre prakse u pružanju usluga za autistične osobe i njihove obitelji.
Finska se zbog jakih zagovaračkih aktivnosti i podizanja svijesti o pravima svih građana smatra jednim od lidera u promicanju inkluzije i njezinoj implementaciji. Ova zemlja i dalje zauzima jedno od vodećih mjesta u stvaranju društva naklonjenog autizmu, koje prihvaća različitost i omogućuje autističnim osobama da napreduju. Finska je također prepoznata kao pionir u prihvaćanju paradigme neuroraznolikosti. Paradigma neuroraznolikosti predstavlja ideju da je autizam prirodna varijacija ljudske različitosti, a ne poremećaj koji treba popraviti. Poticanjem međusobnog uvažavanja i razumijevanja, Finska potiče puno sudjelovanje i doprinos autističnih osoba u svim aspektima društva, uključujući obrazovanje, zapošljavanje i život u zajednici. Ovaj progresivni pristup može biti inspiracija drugim zemljama koje nastoje stvoriti inkluzivnije i ugodnije okruženje za sve svoje stanovnike.

 

Savez za autizam Finske (Autismiliitto)

Studijski posjet Finskoj organiziran je u suradnji sa Savezom za autizam Finske, čiji su nam predstavnici pružili sveobuhvatan pregled finskog sustava podrške za autistične osobe. Tijekom tri dana, predstavili su nam najvažnije aspekte njihovog sustava podrške i upoznali nas s ključnim organizacijama u ovom području.
Autismiliitto je neprofitna organizacija posvećena promicanju dobrobiti i prava autističnih osoba i njihovih obitelji. Misija organizacije usko je povezana s misijom SUZAH-a, s fokusom na poboljšanju kvalitete života, pružanju podrške, zagovaranju prava i podizanju svijesti o autizmu u društvu. Putem usluga kao što su savjetovanja, edukacije i radionice zalažu se za inkluzivno obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i jednaka prava populacije autističnih osoba u svim drugim područjima života. Kroz suradnju s različitim nacionalnim i međunarodnim organizacijama, Autismiliitto aktivno razmjenjuje znanje i stručnost kako bi osigurao prepoznavanje i ispunjavanje prava i potreba autističnih osoba u finskom društvu, ali i šire.
Uspoređujući njihov savez s našim, primijetili smo da nas povezuje zajednički pristup autizmu, ukorijenjen u temeljnim načelima ljudskih prava te da sve usluge koje pružamo unutar naših organizacija odražavaju taj etos. Kroz razmjenu iskustava uvidjeli smo da određena pitanja nadilaze nacionalne granice i da u određenoj mjeri pogađaju svaku zemlju. Istaknute su teme i rasprave vezane za ABA terapiju, paradigmu neuroraznolikosti, primjerenog korištenja jezika za opisivanje autizma, dijagnostiku autizma i važnost promicanja autističnog vodstva u organizacijama. Identificirani zajednički izazovi i ciljevi naglašavaju imperativ poticanja globalnog dijaloga za zajedničko rješavanje ovih pitanja. Okupljajući se kao globalna zajednica, možemo raditi na stvaranju inkluzivnijeg i poticajnijeg okruženja za populaciju autističnih osoba, osiguravajući da njihova prava, dostojanstvo i potencijali budu u potpunosti ostvareni.

 

Zaklada Autism Foundation Finland (Autismisaatio)

Tijekom našeg studijskog posjeta imali smo privilegiju posjetiti zakladu Autism Foundation Finland (Autismisaatio), organizaciju koju su osnovale vizionarske obitelji posvećene osnaživanju autističnih osoba za neovisne i smislene živote. Raspodijeljeni na 18 lokacija diljem Finske, zaklada se može pohvaliti timom od preko 400 predanih stručnjaka koji neumorno pružaju visokokvalitetne usluge raznolikom rasponu pojedinaca. Njihov sveobuhvatan izbor programa pokriva dnevne aktivnosti, aktivnosti stručnog usavršavanja i zapošljavanja, te život u zajednici uz podršku, zadovoljavajući različite potrebe pojedinaca iz spektra autizma. Njihova nepokolebljiva predanost predstavlja izvanredan primjer organizacijama širom svijeta, naglašavajući važnost poštivanja prava i dobrobiti autističnih osoba i težnje za izvrsnošću u pružanju usluga.
U to smo se imali priliku uvjeriti i posjetom jednoj od jedinica organiziranog stanovanja za autistične mlade, koju vodi i financira zaklada Autismisaatio. U jedinici koju smo posjetili bilo je vidljivo da se dosljedno poštuju temeljna načela osiguranja prava autističnih osoba na samostalno stanovanje. Pristup usmjeren na osobu u središtu je njihovog djelovanja, uz prepoznavanje jedinstvenih potreba i preferencija svakog stanara. Naglaskom na autonomiji omogućuje se pojedincima kontrolu nad svojim svakodnevnim životom, donošenje odluka i organiziranje vremena prema vlastitom nahođenju. Dostupnost vizualne podrške omogućuje predvidljivost u okruženju i zadovoljavanje različitih komunikacijskih potreba svake osobe, dok poštivanje njihovih senzornih preferencija osigurava da se u zajedničkim prostorima svi osjećaju jednako ugodno i podržano. Osim toga, aktivan angažman u sadržajima u zajednici još jednom dokazuje vrijednost koja se pridaje društvenoj inkluziji i smislenom uključivanju u zajednicu.
Kontrast se pojavio pri usporedbi financijske stabilnosti finskih stambenih zajednica s izazovima s kojima se suočavaju slične organizacije u Hrvatskoj. Osvrćući se na vlastite stambene jedinice u Hrvatskoj, prepoznali smo zajedničke izazove s kojima se suočavamo, poput zadržavanja stručnjaka i čestih promjena osoblja zbog zahtjevne prirode posla i drugih organizacijskih čimbenika. Međutim, kroz razgovor s predstavnicima zaklade postalo je očigledno da je najveća razlika u tome kako država pristupa osiguravanju usluga za ranjive i marginalizirane skupine stanovnika. Za primjer, finske organizacije koje se ističu u pružanju usluga za ranjive skupine dobivaju priznanje i potporu od državnih i lokalnih vlasti. Posljedično, čini se da je teret financijskog pritiska koji često muči naše stambene zajednice, ostavljajući ih na provaliji u borbi za zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba, u Finskoj znatno smanjen. Ova razlika je opipljiva ne samo u pristupu prema autizmu, već i u individualiziranoj podršci koja se pruža unutar organiziranog stanovanja i inkluzivnoj prirodi resursa u zajednici. U tom pogledu, finski sustav podrške može poslužiti kao svijetli primjer kako ispravno prepoznavanje i potpora vlasti mogu pozitivno utjecati na živote ranjivih skupina. Također nas potiče da razmislimo o mjerama koje možemo poduzeti kao organizacija da još efikasnije zagovaramo slične razine podrške u našem vlastitom kontekstu.

 

Izložba autistične umjetnice Hanne Keynäs

Za vrijeme našeg studijskog putovanja imali smo čast prisustvovati otvorenju izložbe Hanne Keynäs, autistične umjetnice i dugogodišnje članice zaklade Autismisaatio. Hanna je produktivna umjetnica koja se cijeli život bavi umjetnošću i iza sebe ima stotine radova te nekoliko izložbi, a nedavno je o njezinom životu i radu objavljena i knjiga. Hanna je inspirirana stvarima koje su joj važne ili koje smatra estetski ugodnima, kao što su fetusi, placente, porod, mozgovi i plastični prozirni šuplji predmeti koje Hanna naziva Keppules. Njezine metode rada uključuju slobodno eksperimentiranje u konstruiranju skulptura i istraživački pristup u slikanju.
Izložba Hanne Keynäs bila je svjedočanstvo transformativne moći umjetničkog izražavanja i bezgraničnog potencijala autističnih osoba. Hannin rad pokazao je kako autistični pojedinci s visokim potrebama za podrškom mogu živjeti ispunjene živote kada im se pruži prilika i osigura potrebna podrška. Njezino izvanredno putovanje primjer je važnosti njegovanja talenata i pružanja načina za samoizražavanje. To je pokrenulo važna pitanja u vezi s podrškom i razvojem talentiranih autističnih umjetnika u Hrvatskoj i potencijalnoj ulozi naše organizacije u njegovanju njihovih talenata. Inspirirani njezinom pričom, motivirani smo aktivno istraživati načine na koje naša organizacija može doprinijeti rastu i razvoju autističnih umjetnika u Hrvatskoj. Poticanjem podržavajućeg okruženja i inkluzivnije zajednice, možemo stvoriti prilike za mlade talente da napreduju i ostave svoj trag u svijetu umjetnosti.

 

Organizacija „Krhitysvammatuki 57“

Tijekom studijskog posjeta imali smo priliku upoznati se s organizacijom Krhitysvammatuki 57, jednom od najstarijih i najvećih nevladinih organizacija za osobe s intelektualnim i razvojnim poteškoćama u Finskoj, uključujući i one autistične. Organizacija nudi raznoliku ponudu usluga skrojenih kako bi zadovoljile individualne potrebe svih korisnika usluge. Svojim dnevnim programima pružaju sigurno i poticajno okruženje u kojem se pojedinci mogu uključiti u razne aktivnosti. Ove aktivnosti obuhvaćaju široku lepezu opcija, kao što su zajedničko mjesto za okupljanje i druženje, kampovi, klubovi, grupe podrške, volontiranje uz podršku i putovanja. Uz svoje dnevne usluge, Krhitysvammatuki 57 pruža i usluge organiziranog stanovanja. Stambeni objekti dizajnirani su tako da zadovoljavaju jedinstvene potrebe i preferencije svakog pojedinca, potičući osjećaj autonomije i osobnog izbora. Organizacija također prepoznaje važnost podrške ne samo osobama s invaliditetom, već i njihovim obiteljima. Za obitelji su tako dostupni različiti resursi i informacije, grupe podrške, savjetovanje i rekreacijske aktivnosti. Naglašavanjem integralne uloge obitelji u životima osoba s invaliditetom, osigurava se holistički pristup njihovom sustavu podrške.
Krhitysvammatuki 57 primjer je nezamjenjivog utjecaja koji neprofitne organizacije mogu imati na živote osoba s invaliditetom. Njihova predanost promicanju inkluzije i njihovo prepoznavanje važnosti podrške obiteljima dodatno učvršćuju poziciju Finske kao lidera na tom području. Inkluzivna kultura kojoj smo svjedočili tijekom posjeta naglasila je važnost individualizirane podrške i dostupnosti resursa za sve pojedince, bez obzira na njihovu dijagnozu.
Studijski posjet Helsinkiju pružio je vrijedan uvid u sustave podrške i primjere dobre prakse u pružanju usluga za autistične osobe u Finskoj. Inspirirani da nastavimo raditi na promicanju dobrobiti i prava autističnih osoba i njihovih obitelji u Hrvatskoj, nadamo se da ćemo implementirati neke od dobrih praksi koje smo vidjeli i pozitivno utjecati na sustave podrške u Hrvatskoj.
Prepoznavanjem zajedničkih izazova i jačanjem našeg djelovanja kroz globalnu suradnju, možemo stvoriti inkluzivniju i pravedniju budućnost za autistične osobe diljem svijeta. Naša predanost zagovaranju prava autističnih osoba, promicanju inkluzivnih politika i podizanju svijesti o autizmu nadilazi nacionalne granice. Iskorištavanjem naše zajedničke stručnosti i suradnjom s organizacijama istomišljenika širom svijeta nastojimo osigurati da svaki autistični pojedinac dobije podršku, poštovanje i prilike koje zaslužuje.

Leave a comment