Održana edukacija medicinskog osoblja KB Dubrava

Savez udruga za autizam Hrvatske i Udruga za autizam Zagreb predstavili su u petak treću fazu projekta “Budi Aut” za educiranje zdravstvenog osoblja o komunikaciji i pristupanju osobama s autizmom kako bi se stvorio jedinstveni protokol postupanja u zdravstvenom sustavu

Projekt edukacije važan je zato što se mnogi zdravstveni djelatnici susreću s osobama s autizmom i puno puta ih svojim pogrešnim reakcijama dovode u nepovoljan položaj. KB Dubrava prva je bolnica u Hrvatskoj koja je omogućila takav model edukacije i maksimalnu fleksibilnost radi prihvaćanja protokola prijema i obrade osoba s autizmom.

Predsjednik Udruge za autizam Zagreb Igor Ružić rekao je kako se radi o trećoj fazi projekta koja je povezana s temom obilježavanja Svjetskog dana autizma “Hitni prijem u zdravstveni sustav RH osoba s poremećajem iz spektra autizma”.

Predstavio je informativni pano na kojem su istaknuti problemi s kojima se susreće ososba koja boluje od poremećaja iz spektra autizma prilikom prijema u bolnicu i trijaže te s kojim se problemima susreće na licu mjesta u raznim situacijama tijekom liječenja.

Izrazio je želju da ono što je objašnjeno na letku postane standardna procedura u komunikaciji s osobama s autizmom bilo gdje u Hrvatskoj.

Programski koordinator Saveza udruga za autizam Hrvatske Nikola Tadić objasnio je da žele poseban naglasak staviti na rad s djecom, mladima i odraslima i njihovim obiteljima, te povezivanje obilježja autizma i teškoća koje bi te osobe mogle imati prilikom liječničkog pregleda.

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić rekao je da su cijelo vrijeme epidemije vodili računa i o onima koji su u društvu najosjetljiviji. Osigurali su prostorne kapacitete i uvjete, ali jednako tako važno je educirati osoblje u radu.

“Osoblje KB-a Dubrava ponosno je što može na taj način sudjelovati u liječenju i zbrinjavanju vrlo osjetljive populacije”, kazao je Lukšić.

Glavna sestra bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ana Primorac istaknula je primjer dobro uspostavljene komunikacije pacijenta i medicinske sestre, koja dovodi do osjećaja prihvaćenosti i sigurnosti pacijenta.

“Izuzetno nam je važna suradnja sa Savezom i Udrugom za autizam, da nadogradimo komunikaciju kako bi u svim radnim postupcima s pacijentima s autizmom bili što uspješniji. Naša edukacija je samo početak, trebala bi biti trajna”, naglasila je Primorac.

tekst: Tportal.hr

foto izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Leave a comment