Svjetski dan svjesnosti o autizmu u Zadru

Udruga za autizam Zadar ove ga je godine obilježila dan kasnije u subotu 03. travnja na Narodnom trgu, s tradicionalnim puštanjem plavih balona u zrak točno u podne.

Ove godine zbog epidemiološke situacije obilježili su ga nešto skromnije, uz pridržavanje svih mjera zaštite. Udruga je prikupljala donacije uz podjelu prigodnih poklona – zaštitnih maskica s izvezenim nazivom naše udruge članice i stiliziranom puzzlom.

Na Narodnom trgu bili su i zadarski župan Božidar Longin, kao i Marija Pletikosa, državna tajnica, prenosi portal narodni-list.hr

Podršku su svojim dolaskom iskazali i Vesna Penjalov, ravnateljica DV-a Latica, Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica, Marija Ljubičić, glavna sestra na Pedijatriji, Andrija Marcelić te brojni drugi građani.
U našem okruženju sve je više osoba s poremećajima iz autističnog spektra, govori Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar.

– Prije petnaestak godina u DV-u Latica je bilo 7-8 djece s autizmom, a sad ih je oko 30. U OŠ Voštarnica je 2006. godine bilo troje djece s autizmom, danas ih je 40 posto. Je li to do bolje dijagnostike, vjerojatno djelomično je, ali ne bi moglo ostati neprimijećeno da danas odrasle osobe imaju autizam. Ako je onda bila lošija dijagnostika, do danas bi se već znalo. Tako da mislim da je tu još mnogo drugih razloga zašto se taj broj povećava. Svjesnost o autizmu je također porasla, danas se puno više zna, puno više govori, imamo ranu intervenciju, vrtić, školu, različite rehabilitacije, ističe Armanini u izjavi Zadarskom listu.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je »Vaš lockdown će proći, a kad će naš?«.

Kako pojašnjava Daniela Dunat Amon, majka dječaka s autizmom, opća populacija se prvi put susreće s lockdownom, s otežanim mogućnostima u obavljanju svakodnevnih obveza, a obitelji s autizmom žive tako stalno.

– Možda je ovaj lockdown približio ostalima kako žive obitelji u kojima netko ima autizam, kako je kad ne možeš izaći iz kuće kad želiš, otići u dućan, otići na trening… S time da opća populacija ima nadu da će to proći, a autizam je nešto što traje cijeli život. Tako da nas možda sad mogu bolje razumjeti, govori Dunat Amon.
Kako dodaje nadalje, glavna predrasuda o autizmu koju ljudi imaju je pretpostavka da je to bolest.
– Autizam nije bolest, već je to neurorazličitost. Da je bolest, onda bi postojalo neko liječenje, terapija. To je neurobiološki poremećaj koji se manifestira s poteškoćama u komunikaciji, socijalnoj interakciji, senzornoj integraciji, u neurološkom, kao i govorno-jezičnom razvoju te s velikim poteškoćama u samoregulaciji ponašanja i emocija. Fizički im se ne vidi da imaju poremećaj, kao što je to slučaj kod nekih sindroma. I onda u trenutku tantruma ili nekog naizgled neprimjerenog ponašanja, dok je malo dijete, čovjek pomisli, ajde, malo je dijete, ali kad je veće dijete s autizmom, može izgledati bezobrazno, neodgojeno, bez kontrole i slično, kaže Dunat Amon za Zadarski list, pojašnjavajući kako je najbolje »slučajnom prolazniku« ponašati se u prisustvu osobe s autizmom.

Aktivnost Udruge za autizam Zadar popratila je i lokalna televizija Diadora.tv koja je prilog objavila i na svojoj Facebook stranici, što možete vidjeti na ovoj poveznici: https://www.facebook.com/watch/?v=441163550515361

Leave a comment