Održan sastanak u Ministarstvu zdravstva

Dana 07.04. održan je sastanak u Ministarstvu zdravlja. Na sastanku je sudjelovala Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam Zagreb i Nikola Tadić, programski koordinator Savez udruga za autizam Hrvatske. Ispred ministarstva na sastanku su sudjelovali ​prim. Željko Plazonić, dr. med. i Dunja Skoko-Poljak, dr. med.

Na sastanku predstavnici SUZAH-a i UAZ-a su otvorili nekoliko tema, s naglaskom na izradu protokola za prijem i zdravstvenu obradu osoba s poremećajem iz spektra autizma, koji bi se posljedično primjenjivao u cijelom zdravstvenom sustavu RH. Predstavnici SUZAH-a su izdvojili vrijeme kako bi prezentirali zašto je takav jedan protokol izuzetno važan, koristeći primjere iz svakodnevice osoba s autizmom. Predsjednica Saveza Penko je u kratkim crtama objasnila koje sve situacije u zdravstvenom sustavu mogu biti stresne za osobe s PSA te njihove obitelji, naglašavajući kako donošenje jasnih pravila unutar tog sustava može uvelike poboljšati kvalitetu zdravstvene skrbi za osobe s PSA te isto tako zaštiti zdravstveno osoblje i olakšati im posao.

Predsjednik UAZ-a Ružić osvrnuo se na svoja osobna iskustva dodajući kako je njihovo iskustvo često bilo pozitivno, no ovisilo je o dobro volji i osviještenosti pojedinaca unutar sustava, što je luksuz koji nemaju sve obitelji osoba s PSA. Okupljeni su se složili kako pristup zdravstvenim uslugama mora biti jednak za sve, neovisno o tome gdje žive te koliko je osviješteno osoblje neke ustanove.

Lidija Penko je također iskoristila sastanak kako bi potaknula državnog tajnika da ponovo aktivira Povjerenstvo za ranu intervenciju, radnu skupinu koja je osnovana prije gotovo godinu i pol te se do sada sastala samo na inicijalnom sastanku. Naglasila je koliko je ovo ključna tema za područje autizma, kao i za cijeli širi sektor osoba s invaliditetom.

Predstavnici Ministarstva su izjavili kako će u najkraćem roku krenuti u slaganje protokola o kojemu se pričalo na sastanku te je sljedeći kontakt između predstavnika SUZAH-a i Ministarstva dogovoren već za naredni tjedan. Isto tako, državni tajnik je rekao da će vidjeti gdje je došlo do zastoja u radu povjerenstva za ranu intervenciju s ciljem da ono počne opet intenzivno pripremati okvir za kvalitetniji sustav rane intervencije diljem RH.

Leave a comment