Saborska sjednica na temu “Stanje u dječjoj psihijatriji u Republici Hrvatskoj”

Dana 09.03.2023. predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, gđa. Lidija Penko, je sudjelovala na 94. Sjednici Saborskog odbora za zdravstvo u Hrvatskom saboru. Tema sjednice je bila Problematika dječje psihijatrije u Hrvatskoj, koju je inicirao Dr.prof. Ivan Begovac a SUZAH podržao obzirom na problematiku koja je od iznimne važnosti za populaciju s autizmom.

Na sjednici su psihijatri i struka iz raznih klinika i bolnica govorili o nedostatku stručnog kadra, prostornih uvjeta i organizacije u domeni dječje psihijatrije, a ispred SUZAH-a je predsjednica Penko istaknula da pored dječje psihijatrije imamo problem i odraslih koji nije adekvatno riješen te i na njega treba obratiti pažnju i pronaći rješenje. U Hrvatskoj je potrebno oformiti regionalna centra za mentalno zdravlje i krizna stanja za osobe s autizmom svih uzrasta.

Na Sjednici su bili prisutni liječnici i predstavnici raznih resornih tijela i ministarstava i svi su se složili da je stanje kritično i da se hitno treba nešto poduzeti da se situacija popravi.

Leave a comment