Sudjelovanje na povjerenstvu Vlade RH za osoba osobe s invaliditetom

Dana 01.12. predsjednica SUZAH-a Lidija Penko sudjelovala je na svečanoj sjednici povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom. Na sjednici je prisustvovao Premijer RH, Potpredsjednici Vlade, resorni ministri te Saborska zastupnica gđa. Lukačić i Pravobraniteljica za OSI Anka Slonjšak.

Pored problematike koju su predstavnici svih Saveza iznijeli Premijeru i Ministrima, a nadasve Ministru socijalne politike gdinu.Piletiću, između ostalih odgovora dobili smo informaciju od Premijera osobno o rokovima stupanja na snagu Zakona i to:
1. Izmjene Zakona o rodiljinim i roditeljskim naknadama sa povećanjem na 125% osnovice, a stupa na snagu sa 01.01.2023. god.
2. Zakon o osobnim asistentima koji kreće u e-savjetovanje te stupa na snagu sa 01.07.2023. god.
3. Zakon o inkluzivnom dodatku na kojem su potrebne još dorade tokom iduće godine, kako bi u drugoj polovici 2023. godine otišao u e-savjetovanje, a stupa na snagu sa 01.01.2024. godine.

Obećanja je kao što se može pročitati bilo dosta, no iskustvo nam govori da je još puno posla pred nama. Ovakvi forumi su važan, ali samo jedan mali dio slagalice u zalaganju za osobe s autizmom u Hrvatskoj.

 

Leave a comment