Počeo SACREE Erasmus+ projekt

Program SACREE ima za cilj poboljšati svakodnevni život osoba s autizmom promicanjem uključivog bavljenja sportskim aktivnostima. Projekt traje 36 mjeseci, do 2025. godine, a financira ga Erasmus+ Sport program Europske komisije.

Nekoliko nedavnih studija bavilo se utjecajem sporta na osobe s autizmom. Međutim, ove su studije bile usmjerene na lokalne praktičare i korišteni su mali uzorci koji možda ne odražavaju uobičajenu stvarnost za osobe iz spektra autizma diljem Europe. Slično tome, prijašnji projekti EU-a posvećeni potpori osobama s invaliditetom kroz sportske aktivnosti ciljali su samo na vrlo specifične sportove, invaliditete općenito ili tjelesne nedostatke. Stoga je potrebno poboljšati istraživanje utjecaja sporta te konkretan pristup sportu diljem Europe za osobe s autizmom.

SACREE cilja na bolju integraciju osoba iz spektra u sportske aktivnosti i društvo općenito, poticanjem njihovog pristupa tjelesnoj aktivnosti, prilagođenoj njihovim potrebama kroz održiva rješenja. Projekt će pridonijeti stvaranju uključivog ekosustava koji se može preslikati posvuda u Europi. Također ima za cilj podići svijest među europskim sportskim klubovima, njihovim osobljem i praktičarima, kao i drugim stručnjacima, istraživačima i uključenim dionicima. Okupljajući aktere iz svijeta autizma, sporta i znanosti, projekt SACREE namjerava sukonstruirati pedagoški model utemeljen na dokazima, izgrađen na znanstvenoj komparativnoj studiji i terenskim testovima provedenim u različitim okruženjima i zemljama.

Glavni cilj projekta SACREE je doprinijeti prepoznavanju sporta kao alata za integraciju i inkluziju osoba s autizmom te poticati europsko znanje o sportu i autizmu. Osim povećanja kvalitete života osoba s autizmom, kao i njihovih obitelji, prijatelja i rodbine, projekt SACREE otvoriti će nove horizonte dionicima EU-a i kreatorima politika EU-a za buduće akcije u cilju promicanja inkluzivnijeg i raznolikijeg društva.

Kako bi što učinkovitije ispunili opće ciljeve SACREE-a, partneri su radili zajedno na stvaranju široke i inovativne mreže s tri ključne karakteristike: transnacionalna, transdisciplinarna i međusektorska.

1. Transnacionalna: ciljano je 5 zemalja Europske unije (Belgija, Francuska, Italija, Portugal i Hrvatska), s različitim kontekstima u vezi s uključivanjem osoba s invaliditetom.

2. Transdisciplinarna: projekt SACREE bavi se temama iz sporta, autizma, društvenih znanosti i zdravlja.

3. Međusektorska: SACREE grupe 1 nacionalna sportska federacija (FSASPTT), 1 međunarodna udruga (Autism-Europe), 1 povijesni nogometni klub (SS Romulea SSD arl), 1 sveučilište (C3S), 1 savez udruga za autizam (CUAA) i 1 nacionalna udruga (Inovar Autismo).

Ovaj skup partnera posvećen je razmjeni dobrih praksi, analizi čimbenika uspjeha i nedostataka različitih testova na terenu, kao i razumijevanju na koji način ciljne skupine imaju koristi od rezultata, kako bi se povećao utjecaj i prenosivost rezultata.

Potičemo vas da pratite Sacree project – sport & autism na Facebooku i pretplatite se na newsletter kako biste redovito dobivali informacije o projektu te njegovim postignućima i aktivnostima.

Erasmus+ je program EU-a za potporu obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu u Europi. Procijenjeni proračun iznosi 26,2 milijarde eura. Program za razdoblje 2021.-2027. stavlja snažan fokus na društvenu uključenost, zelene i digitalne prijelaze te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu.

Leave a comment