Posjet Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom

Tim Savez udruga za autizam Hrvatske je u periodu od 16. do 18. svibnja 2022. godine posjetio Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom sa sjedištem u Beogradu. U suradnji sa našim partnerima iz Srbije napravljen je plan posjeta s ciljem da se napravi što kvalitetniji transfer znanja između naših organizacija.

Prvi dan posjeta napravljen je prvi susret između voditeljice projekata Sunčice Petrović i tročlanog tima Saveza udruga za autizam Hrvatske. Na radnom ručku okupljeni su se osvrnuli na program „Mama i tata – znaju i stignu“ te razvoj ovog programa od inicijalne ideje i razvoja prije 6 godina i danas. Program „Mama i tata – znaju i stignu“ koristio je neka od iskustava naših kolega iz Srbije, koji su se također suočili sa problemima preopterećenosti obiteljskih zajednica te nedovoljne podrške roditeljima djece s autizmom.

 

Drugi dan posjeta Beogradu tim SUZAH-a je posjetio Osnovnu školu Antun Skala, specijalizirano za obrazovanje djece s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju, primarno djecu s autizmom. Tim je imao priliku razgovarati s ravnateljicom škole o pojedinostima rada ove ustanove, ustroju, načinu prilagodbe programa. Uz pratnju i vodstvo logopedice škole gosti iz SUZAH-a imali su priliku obići školu, pogledati način izvođenja nastave te razgledati specijalizirane kabinete.

U popodnevnim satima drugog dana posjeta SUZAH je posjetio humanitarnu organizaciju „Dečje srce“ koja provodi nekoliko aktivnosti u Beogradu. Tim SUZAH-a se upoznao sa djelatnicima organizacije te pojedinostima provedbe aktivnosti kao što su vođenje kafića i restorana u kojemu rade osobe s invaliditetom, radionica suvenira i dućan sa suvenirima. Direktor organizacije Goran Rojević proveo je tim SUZAH-a kroz cijeli objekt te održao prezentaciju o svim aktivnostima u Beogradu, ali i diljem Srbije.

Treći, zadnji dan posjeta Beogradu, održan je završni dvosatni sastanak između tima Saveza udružena Srbije za pomoć osobama s autizmom i tima Saveza udruga za autizam Hrvatske. Dogovoreno je nekoliko konkretnih oblika suradnje. Srbija je nekoliko godina ispred Hrvatske u pogledu dijagnostike, rane intervencije te edukacije stručnjaka te je shodno tome dogovoren detaljniji transfer znanja kako bi se moglo stvoriti komparativne dokumente s ciljem implementacije neke od dobrih praksi u naš domaći sustav.

Leave a comment