SUZAH održao sastanak u sklopu projekta SISAAP

Dana 23. i 24. listopada u Zagrebu je održan prvi međunarodni sastanak u sklopu projekta «Sport kao alat u socijalizaciji i razvoju vještina osoba s autizmom». Ovaj projekt, financiran iz poziva Erasmus+ programa «Mala suradnička partnerstva» ima za cilj povezivanje Autismo Sevilla, organizacije iz Španjolske, Federazione trentina della cooperation iz Trenta na sjeveru Italije te našeg Saveza udruga za autizam Hrvatske oko zajedničke teme korištenja sporta kao alata u radu s osobama s autizmom. Projekt, koji je službeno započeo s početkom 2020. godine bio je pod velikim upitnikom zbog okolnosti koje su obilježile ovu godinu. Prvotni plan, da se sastanak u Zagrebu održi u travnju, morao je biti promijenjen te je velik dio aktivnosti i sastanaka prebačen u online formate. Ipak, ustrajnost svih participanata na projektu rezultirala je odlukom da se projektni tim okupi na jednom mjestu.

Reducirani SUZAH-ov tim, na čelu s programskim koordinatorom Nikolom Tadićem, ugostio je tri sudionika sastanka iz Španjolske te njih 6 iz Italije. Kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika svi gosti SUZAH-a su se podvrgnuli testiranju na Covid19 u svojim matičnim zemljama samo jedan dan prije polaska na put. Uz to, kroz dva dana sastanka sudionici su se pridržavala svih epidemioloških mjera te je i sam plan sastanka nekoliko puta mijenjan kako bi se maksimalno osigurali sudionici.

Unatoč svim ograničenjima i neizvjesnosti koja prati organizacija ovakvih događanja u 2020. godini, sastanak je bio iznimno uspješan i produktivan.

U petak 23. listopada projektni tim se okupio u konferencijskom prostoru Hilton Garden Inn hotela gdje nam se pridružila i aktivistica te voditeljica projekata iz Teniskog kluba Travnjak, koji je kroz zadnjih nekoliko godina postao jedan od predvodnika u području korištenja sporta u radu s djecom s autizmom. Uz nju, 2 sata je s nama bila i tajnica Udruge za autizam Zagreb, koja je podijelila svoje iskustvo korištenja sportskih aktivnosti u radu stambenih zajednica koje vodi ova članica SUZAH-a. U višesatnoj razmjeni iskustava sudionici susreta su mogli čuti osnovne informacije o organizacijama koje sudjeluju u projekta, njihovim sportskim ali i ostalim programima, organizacijskom ustroju, načinima financiranja te jedinstvenim programima koje pružaju organizacije u svojim sredinama.

Sljedeći dan, u subotu 24. listopada, sudionici sastanka su se okupili u uredu SUZAH-a. Podijeljeni u dva tima, jedna grupa sudionika je radila u radionici koje se bavila ordinacijskim razvojem i definiranjem plana provedbe aktivnosti dok je druga grupa definirala «savršeni» organizacijski tim potreban za provedbu kvalitetnih sportskih programa za osobe s autizmom. Obje grupe su u konačnici razmijenile svoja iskustva s ciljem da se zaključci radionice prezentiraju kroz katalog – materijal koji će se izraditi po završetku programa s ciljem da bude alat za stvaranje sportskih aktivnosti u malim i srednjim organizacijama koje rade s djecom i osobama i autizmom.  

U subotu su se sudionici sastanka razišli s nadom da će sljedeći sastanak, u Sevilli u Španjolskoj, biti manje opterećen trenutnom pandemijom te da će biti više prostora za neformalno druženje i razmjenu ideja.

Leave a comment