Senzibilizacija učenika OŠ Veli Vrh Pula o djeci s poremećajem iz spektra autizma

Učenici 6.b razreda Osnovne škole Veli Vrh Pula, su 16.10.2020. imali zanimljiv sat razrednika. Oni su u sklopu projekta „Inclusive is not Exclusive“ u sklopu #Footballpeople Weeks odslušali predavanje Vanje Marković, pedagoga Škole za odgoj i obrazovanje Pula o djeci s autizmom, njihovim osobinama i o tome kako se s njima zbližiti. Pedagogica je učenicima na vrlo jednostavan način objasnila koje su poteškoće djece s autizmom i što je sve naučila kroz dugogodišnji rad u Školi za odgoj i Obrazovanje.

Nakon toga, učenici su imali priliku vidjeti kako može izgledati svijet kroz oči djeteta s autizmom zahvaljujući video uratku koju su izradili Nacionalna udruga za autizam Ujedinjenog Kraljevstva koji živopisno prikazuje senzornu preopterećenost. Svi su bili vrlo zainteresirani i u tom su trenutku mogli suosjećati i shvatiti poteškoće djeteta s autizmom, koliko im zvukovi i svijetla mogu smetati i kako im nama vrlo normalne stvari mogu stvarati problema.

Slijedila je snimka koju je pripremio Savez udruga za autizam Hrvatske a prenosi poruku koja je nazvana „3 koraka: Priđi, Pitaj, Pomozi“. Program je nastao iz potrebe da se iskomunicira tema autizma, no da ona ostane jednostavna i lako pamtljiva. Autizam je specifičan u tome što je kompleksan, te uz to je još i izuzetno individualan. Svaka osoba s autizmom je vrijedna individua koja ima svoje potrebe, želje i interese. Baš zbog tog razloga program 3koraka ne ulazi u detalje rehabilitacije, komunikacije ili specifičnosti autizma, već govori da je nekad najbitnije pružiti ruku i biti otvoren.

To je ujedno bila i najvrijednija poruka cijele edukacije, ne osuđuj, ne ismijavaj, budi prijatelj, priđi i ponudi pomoć, dvostruko će ti se vratiti.

Učenici su na kraju radionice ispisali svoje poruke o inkluziji i prijateljstvu koje će ispisati po nogometnim loptama i proslijediti djeci iz Udruge za autizam Istre.

 

Marietta Kaić Kosanović

Leave a comment