Mama i tata – znaju i stignu nakon 3 godine

Savez udruga za autizam Hrvatske privodi kraju svoj trogodišnji program „Mama i tata – znaju i stignu“. Izuzetno smo zadovoljni postignutim kroz ovaj program, te nam je jedino žao što dolazi kraju u periodu kada nismo u mogućnosti pred širom publikom naših kolega, partnera i korisnika predstaviti rezultate programa. U tri godine u programu je sudjelovali više od 50 direktnih korisnika. Djeca s poremećajem iz spektra autizam te njihovi roditelji, korisnici programa, kroz tri godine su nam bili najbolji partneri, najveća motivacija te najstroži evaluatori.
Program „Mama i tata – znaju i stignu“ financiran je od strane Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Počeo je službeno u lipnju 2018. godine te je traje do kraja svibnja 2020. godine.

Glavna aktivnost programa je bila strukturirana briga o djeci s poremećajem iz spektra autizma u njihovom obiteljskom domu. Nadogradnja na tu aktivnost je bila i osnaživanje samih obiteljskih zajednica, što je postignuto edukativnim radionicama o autizmu, grupom psihosocijalne podrške te pravnim savjetovanjem u sklopu programa. Sve aktivnosti su provodile visokokvalificirane osobe s višegodišnjim iskustvom u području autizma, psihološke podrške i pravnih pitanja. Uz to, program je imao još dvije komponente koje su se pokazale izuzetno bitne za osnaživanje naše organizacije – SUZAH-a.

Program je proveden u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zagreb, te Centrom za socijalnu skrb Slunj. S oba Centra je postignuta iznimna suradnja te smo imali čast da organiziramo edukacije na temu autizma za više od 50 djelatnika ova dva Centra. Uz to, ostvarili smo i suradnju koja će se nastaviti i nakon ovog programa, što se može vidjeti iz mnogo kontakata i upita koja smo ostvarili mimo naših programskih aktivnosti. Druga „vanjska komponenta“ našeg programa su bila studijska putovanja našeg organizacijskog tima.

U periodu od tri godine imali smo priliku posjetiti naše drage kolege iz Saveza udruženja za autizam Srbije iz Beograda. Kolege iz ove organizacije su u periodu programa bili i naši gosti na redovitoj konferenciji Saveza te smo imali priliku i surađivati na nekim međunarodnim projektima. Nadalje, u 2019. godini SUZAH-ov tim je posjetio središnju Italiju i organizaciju AIAS Melfi Matera od koje smo imali priliku vidjeti odlične primjere inovativnih aktivnosti za osobe s poremećajem iz spektra autizam. U zadnjoj godini provedbe tim je posjetio Burgos u Španjolskoj gdje nas je ugostila Autismo Burgos organizacija. Ova organizacija je izabrana jer je prepoznata na prostoru cijele Europe kao jedna od najinovatnijih u području organizacije stambenih zajednica te održavanja izuzetno visokog standarda skrbi o osobama s poremećajem iz spektra autizma svih dobnih skupina.

Ipak kroz period od tri godine, najveći naglasak je bio upravo na obiteljima prema kojima je bila usmjerena i većina aktivnosti. Ono što je zajedničko svim obiteljima u čije domove smo dolazili je njihovo zadovoljstvo aktivnostima i žaljenje što nakon godine dana zajedničkog rada moramo smanjiti opseg svoje interakcije. Ovo su neki od komentara koje smo dobili na naš program putem evaluacijskih listića:

– “Sudjelovanje u programu smatram jako korisnim jer roditelj može malo odahnuti od svakodnevnih aktivnosti oko djeteta, a dijete dobiva potrebnu terapiju koju je ponekad nemoguće dobiti.”

– “Sve usluge smatram izuzetno korisnim i smatram da bi bilo poželjno da ovakvih usluga ima više s obzirom da u RH i Zagrebu ima jako malo, ako ne i nimalo ovakvih usluga i roditelji su prepušteni da se samo snalaze sa sobom i svojim djetetom.”

– “Sve usluge smatram korisnima. Nisu osigurane sustavno, a kako je autizam teškoća koja stvara dosta izazova svakodnevno, treba nam i konstantna podrška i edukacija kako bi se mogli nositi sa izazovima atipičnog življenja.”

– “Grupe podrške za roditelje su bile vrijedno iskustvo. Prijedlog je da projekt bude proširen i ponovno proveden za puno više korisnika.”

– “Smatramo ovaj program izvrsnim jer nam je jako puno pomogao, i nama i djetetu da bolje razumijemo njegovo stanje i da mu na bolji način možemo pomoći.”

– “Ovaj program bismo preporučili svim roditeljima djece s autizmom.”

– “Sve pohvale za program. Bilo je nezaboravno iskustvo. Naša želja je da se nađu rješenja da bi se s ovim moglo nastaviti i dalje, a ne samo 1 godinu. Nama roditeljima i našoj djeci treba stalna podrška.”

– “Za mene je bilo sve super. Od grupnih opuštenih radionica sa ostalim roditeljima pa do dolaska terapeutkinje doma i rada sa djetetom.”

Glavni rezultat programa «Mama i tata – znaju i stignu» je osnaživanje 36 obiteljskih zajednica djece s autizmom s prostora Grada Zagreb i okolice. Ove obitelji dobile su u Hrvatskoj jedinstvenu podršku koja u svojoj obuhvatnosti i temeljitosti uvelike nadilazi sve druge sustave podrške dostupne na teritoriju Hrvatske. Prikupljanjem znanja Savez je identificirao da su obitelji djece s autizmom pod iznimnim stresom, nedostaje im temeljnog znanja o autizmu, fali im podrške, bore se sa pravnim pitanjima, te teško komuniciraju s Centrima za socijalnu skrb. Uz to, rehabilitacijske usluge su im izuzetno važne, al često nedostaje komponenta «predaha» te komponenta «ulaska u obiteljski dom».

Program nije samo odgovorio na pojedine ove probleme, već na gotovo sve. Pruženo je 3456 sati strukturirane brige za djecu s autizmom u obiteljskom domu, održano je 36 edukacija o autizmu, održane su 54 grupe podrške, pravni ured je bio na raspolaganju korisnicima svaki tjedan za vrijeme trajanja programa te su ojačani kapaciteti Centra za socijalnu skrb.

Ovaj program, kada bi bio prepoznat od strane nadležnih Ministarstava mogao bi, bez značajnih izmjena, biti okosnica socijalnih usluga za djecu s autizmom i njihove obitelji u RH. S obzirom na ograničene kapacitete Saveza udruga za autizam Hrvatske možemo samo nastaviti provoditi savjesno program i ukazivati na činjenicu da su rezultati izvanredni, korisnici oduševljeni, a da su djeca uključena u program napredovala u svojim vještinama. Nadamo se prepoznavanju te implementiranju naše dobre prakse u praksu nadleženih državnih institucija.

Leave a comment