Sport kao alat u socijalizaciji i razvoju vještina osoba s autizmom

S početkom ove 2020. godine Savez udruga za autizam je počeo s projektom financiranim kroz Erasums+ program na razini cijele Europske Unije. Projekt pod nazivom «Sport kao alat u socijalizaciji i razvoju vještina osoba s autizmom» vodi kao glavni koordinator Federazione trentina della cooperatione sa sjevera Italije. Projekt je prijavljen u sklopu područja: Erasums+: Sport, Mala suradnička partnerstva.

Uz prijavitelja i voditelja projekta na projektu sudjeluju još organizacije Asociacion Autismo Sevilla, Fundacion Escuela Andaluza de Economia Social, Associacione di promozione sociale e sportivo dilettantistica NuoveRotte i naš Savez udruga za autizam Hrvatske.

Cilj programa je razmjena znanja između partnera iz Španjolske, Italije i Hrvatske oko teme uključivanja osobe s autizmom u sportske aktivnosti, korist od takvih aktivnosti, koji su neki primjeri dobre prakse te u konačnici, sastavljanje kratke analize dostupnih usluga te njihovog utjecaja na osobe s autizmom.

Naš projekt, koji je službeno počeo 01.01.2020. godine zaista je počeo s ozbiljnim planiranjem u virtualnom obliku. Multinacionalni tim je otpočeo projekt s nizom online sastanaka, razmjenom ideja, definiranjem datuma susreta te stvaranjem zajedničkog logotipa projekta. Svaka od organizacija je iznijela neke od svojih dobrih praksi, s ciljem da ćemo onda, na prvom sastanku u lipnju 2020. u Zagrebu, imati priliku jedni drugima u detalje prenijeti iskustva. Savezu udruga za autizam Hrvatske je već u ožujku pripremio raspored obilaska za kolege iz Španjolske i Italije, koji je uključivao odlazak u Nedelišče, s ciljem predstavljanja izuzetnog «Socijalizacijskog i sportsko-rekreativnog programa» udruge članice Pogled. Uz to, planiran je i susret s predstavnicima zagrebačkog teniskog kluba Travnjak, koji već niz godina provodi teniski program za djecu s poremećajem iz spektra autizma.

Zadnji online sastanak 26.03. ipak je bio u ponešto drugačijem tonu.  Sastanak je počeo pitanjem usmjerenim predstavniku našeg Saveza, no ne vezano uz organizaciju događanja, nego «Jeste li svi ok nakon potresa o kojem smo čitali u našim medijima?». Uz to, trenutna pandemija primorala je tim da odgodi i prvi sastanak sudionika projekta sa lipnja 2020. godine na neki još nedefinirani datum kasnije u godini.

Ipak, unatoč svim nepredvidljivim nedaćama, na koje definitivno nismo računali kada smo sastavljali projekt u lipnju prošle godine, rad na ovom projektu će se nastaviti. Do prvog susreta SUZAH će putem svojih web stranica te Facebook stranice predstaviti nagrađivani program Udruge Pogled iz Nedelišća te izuzetan rad teniskog kluba Travnjak. Nadamo se da će ova kriza brzo proći te da će naša virtualna druženja skoro zamijeniti prvi susret licem u lice.

Leave a comment