Održana tematska sjednica “Kako se nosimo s autizmom u Republici Hrvatskoj”

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u srijedu, 03. srpnja, je održao tematsku sjednicu „Kako se nosimo s autizmom u Republici Hrvatskoj“. U relativno maloj dvorani unutar Hrvatskog Sabora okupilo se više od 25 osoba različitih profila i struka, no svi okupljeni oko teme autizma u RH. Uz “domaćine”, članove saborskog odbora, među uvaženim gostima našli su se i Ministrica Murganić, iz Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu skrb, predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Među ostalim gostima tu su bili i pročelnice različitih ureda Grada Zagreba, predstavnici struke, te Unicefa, pravobraniteljica za OSI Anka Slonjšak te predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Lidija Penko.

Već samo predviđeno vrijeme trajanja ove sjednice nije obećavalo. Sama činjenica da je samo dva sata predviđeno za program koji je uključivao velik broj obraćanja, dvije prezentacije te pitanja članova odbora, ostavilo je izuzetno malo vremena za konstruktivnu raspravu. Prema ustaljenom, no manjkavom protokolu, prvu su riječ dobili predstavnici ministarstava, nakon njih lokalne samouprave dok su stručnjaci te i pravobraniteljice dobili samo par minuta pred kraj cijelog događanja. Predstavnici vlasti su uzeli riječ te nastavili dobro uvježbanom koreografijom prezentiranja svih uspjeha i planova, bez konkretnih datuma i financijskih pokazatelja. Ono što se posebno istaknulo kao popularna fraza sjednice je bilo “multisektorska suradnja”. Savez udruga za autizam Hrvatske je u protekle dvije godine snažno zagovarao za tu suradnju, te nam je drago da predstavnici vlasti čitaju naše dokumente i dopise, no pomalo se izgubio njezin smisao u interpretaciji pojedinih predstavnika izvršne vlasti. Model multisektorske suradnje je zagovaran kao pokušaj da se prestane loptanje između različitih resora, koji su odgađali sustavna rješenja prebacivanjem odgovornosti među sobom. Cilj, prema ideji našeg Saveza, je sustavna rješenja koja imaju jasne hodograme, financijske konstrukcije i datume provedbe. Na sastanku se dobio dojam da je ta suradnja trenutno cilj samoj sebi, pošto je malo bilo priče o konkretnim rješenjima.

Ipak, ne treba biti krajnje okrutan i treba se izdvojiti činjenica da su okupljeni imali priliku čuti i vidjeti veliki napredak koji je ostvaren na istoku RH, otvaranjem suvremenog Centra za autizam u Osijeku, te stvaranjem dijagnostičkog tima pri KBC-u Osijek. Također, pomak je po pitanju dijagnostike napravljen i u području Kvarnera, tj. pri KBC-u Rijeka. Ministrica Murganić je također odgovorila predsjednici SUZAH-a Penko kako ima na umu osobe s autizmom starije od 21. godine te kako se planira stvorili sustav skrbi za ovu populaciju.

Između velikog broja izjava i prezentacija problema s terena posebno su se izdvojila tri obraćanja okupljenima, od strane Pravobraniteljice za OSI Anke Slonjšak, docentice s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu Jasmine Stošić te predsjednice SUZAH-a Lidije Penko.

Pravobraniteljica je kratko i koncizno upozorila na razbacivanje krilaticom “međusektorska suradnja” bez da je ponuđen neki sadržaj iza te suradnje, te ukazala na izvještaj koji je njezin ured dao Saboru još 2014. godine. Dodala je kako od tog izvještaja do danas gotovo ne vidi značajni pomak u rješavanju problema.

Profesorica Stošić je okupljenima prezentirala nekoliko podataka prikupljenih na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koji jasno ukazuju na povećanje broja osoba s autizmom, potrebnom za više edukacije, dugim listama čekanja i slabom mrežom rane intervencije te slabom podrškom roditeljima i obiteljima djece s autizmom.

U konačnici, predsjednica SUZAH-a Lidija Penko je naglasak stavila na starije osobe s autizmom, iznad 21. godine starosti, koje trenutno nemaju gotovo nikakvu skrb. Dodala je kako je sustav još uvijek manjkav u jako puno područja te kako je potrebno još jako puno posla kako bi se približili standardu razvijenih država Europe.

Leave a comment