Edukacija za djelatnike Centra za socijalnu skrb Zagreb

Dana 13.04.2018 u Kulturnom centru Maksimir je održana edukacija za djelatnike podružnica Centra za socijalnu skrb Zagreb. U prostorima Kulturnog centra okupilo se više od 20 predstavnika podružnica Centra Zagreb koji su bili zainteresirani za temu autizma te skrbi za obitelji djece s autizmom na području Grada Zagreba i Hrvatske. Edukacija je održana u sklopu trogodišnjeg programa „Mama i tata – znaju i stignu“ koji financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb.


Edukaciju je vodila stručnjakinja, edukacijska rehabilitatorica Asja Dubravičić. Mag. educ. rehab, mag. logo., te donedavna stručna suradnica u Kabinetu za poremećaje iz spektra autizma Dubravčić je višegodišnji suradnik SUZAH-a te imamo čast surađivati već na trećem projektu Saveza. Osim visoke razine stručnosti i iskustva stručnjakinja je i izvrsni edukator, što se i pokazalo kroz edukativnu radionicu koja je trajala više od dva sata. 

Podršku u edukaciji su pružali i Tena Veverka te Nikola Tadić, zaposlenici SUZAH-a koji su mogli odgovoriti na neka specifična pitanja vezana uz razvoj javnih politika u području skrbi za osobe s autizmom na prostoru RH. Uz to, Nikola Tadić je imali priliku predstaviti okupljenima i novokreiran „Autizam: Vodič za roditelje i njegovatelje“ koji sadrži 70 strana različitih informacija o autizmu. 


Kroz edukaciju prošlo se kroz nekoliko tema: pojam autizma, specifičnosti autizma te njegovo prepoznavanje, put od sumnje do dijagnoze, briga za i podrška obiteljima djece s autizmom, prava osoba i obitelji osoba s autizmom. Sudionici su također imali i velik broj potpitanja u različitim temama čime su pokazali svoju zainteresiranost. Uz to, nekoliko djelatnika Centra za socijalnu skrb Zagreb izrazilo je i svoju zabrinutost povećanjem broja djece s autizmom te činjenicom da uvelike izostaje strukturirane skrbi za ranjivu populaciju osoba s autizmom i njihovih obitelji. 


Često se događa da nemamo kome poslati roditelje koji se suočavaju s dijagnozom autizma kod svojeg djeteta te ih moramo poslati kući bez jasnih uputa i informacija, rekla je jedna sudionica edukacije.