Prvi dan rada Centra za autizam u Osijeku

U petak, 01.03.2019. Centar za autizam Osijek je imao svoj prvi radni dan. Godinama je Osijek, četvrti najveći grad u Hrvatskoj te središte Slavonije bio u potpunosti odsječen od ostatka zemlje u pogledu usluga za osobe s autizmom. Obitelji djece s autizmom su imale opciju otići na istok prema Beogradu ili na zapad prema Zagrebu, no u samoj regiji nije postojala ustanova specijalizirana u području autizma. 

Na putu do ovog petka bilo je mnogo truda mnogih ljudi, prije svega roditelja djece s autizmom iz grada Osijeka. Udruženi u Građansku inicijativu za izgradnju Centra za autizam u Osijeku neumorno su kucali na vrata lokalne uprave, gradskih vlasti, tražili podršku ministara i samog državnog vrha. Daliborka Pavošević, Emilija Šmit Polić i Klaudija Scaggs su tri mame koje nisu htjele odustati dok njihova djeca ne dobiju osnovnu skrb u svojem rodnom gradu. 

U listopadu 2015. godine odgovor je napokon došao u obliku potpisivanja ugovora o izgradnji centra za autizam. Sporazum o financiranju ovog projekta su tada zajedno potpisali grad Osijek, Županija osječko-baranjska i tri resorna ministarstva. Rok za dovršetak radova je bio rujan 2017. godine. 

Ambiciozni projekt izgradnje suvremeno opremljene zgrade koja će ponuditi najbolji oblik skrbi i rehabilitacije za djecu s autizmom krenuo je u svoju realizaciju pod budnim okom roditelja okupljenih u Građansku inicijativu, Udruge za autizam Osijek i Saveza udruga za autizam Hrvatske. 

Sanda Zlatarić, ravnateljica novootvorenog Centra od samog je početka inzistirala na najvišim standardima u gradnji i opremanju prostora i otvorila vrata stručnjacima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu kako bi dali svoj profesionalni doprinos. Prilikom dizajna i stvaranja objekata korišteno je domaće znanje, ali se razmišljalo i o najboljim modelima koji postoje na prostoru Europe. 

Svečano otvaranje Centra za autizam u Osijeku je predviđeno za utorak 05.02.