Nova serija na Netflixu prati život dječaka s PSA

Mediji i javnost u SAD-u posljednjih godina sve češće govore o autizmu i prenose priče vezane uz osobe s poremećajem iz spektra autizma i njihove obitelji. Zainteresiranost za ovu temu se prenijela i na popularnu kulturu te smo posljedično mogli vidjeti i niz likova u popularnim serijama koji su pokazivali neke od odlika osoba s poremećajem iz spektra autizma. Interpretacije su bile manje ili više uspješne te do sada nije bilo puno serija ili filmova koji su se zaista detaljnije pozabavile autizmom. 

Popularna platforma za gledanje serija i filmova preko interneta, Netflix, ove godine je napravila korak dalje. Nedavno se na Netflixu počela prikazivati serija „Atypical“.  

Serija prati život 18-godišnjeg dječaka s poremećajem iz autističnog spektra te njegovu četveročlanu obitelj. Glavni pokretač radnje u seriji je želja glavnog lika za pronalaskom djevojke. Treba napomenuti kako rijetko koji film ili serija mogu dosljedno obraditi cijeli spektar poteškoća u autizmu, međutim kroz seriju se gledatelji imaju mogućnosti susresti sa brojnim teškoćama s kojima se susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma kao što su teškoće socijalne interakcije, senzoričke teškoće vidljive u snalaženju u svakodnevnoj okolini tinejdžera, razumijevanje okoline i brojne druge. 

Isto tako, istaknute su teškoće s kojima se susreću članovi obitelji osobe s poremećajem iz spektra autizma. Iako u nekim trenucima pretjerano istaknute, kroz seriju su pružene brojne informacije i objašnjenja određenih ponašanja osoba u spektru uz korištenje razumljive i prihvatljive terminologije.

Seriju se svakako isplati pogledati jer kroz nju gledatelji imaju prilike bar nakratko „zaviriti“ u svijet osobe s poremećajem iz spektra autizma i upoznati se sa brojnim svakodnevnim izazovima s kojima se one susreću.